Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Predstavnici grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Sašom Pavlovićem sastali su se danas sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, sa kojom su razgovarali o daljim koracima u rešavanju pitanja upravljanja otpadom.

Ministarka Vujović je istakla da će problem upravljanja otpadom za Požarevac i ostale opštine iz okruga biti rešen izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom, za koji je država obezbedila sredstva.

Foto: Urban City / I.P. / arhiva

Dok se ne izgradi regionalni centar za upravljanje otpadom, Požarevac će dopremati otpad na novoizgrađenu transfer stanicu, gde će se odvajati otpad za reciklažu, dok će ostatak biti transportovan na sanitarnu deponiju u Lapovu.

Izgradnja transfer stanice u Požarevcu počela je 2019. godine i kompletno je završena i očekuje se da će biti puštena u rad do kraja godine, nakon ishodovanja upotrebne dozvole.

Budući da je deponija u Lapovu udaljena gotovo 70 kilometara od Požarevca, otpremanje otpada na tu lokaciju i dalje predstavlja značajan trošak za lokalnu samoupravu. Maksimalna efikasnost i uštede u upravljanju otpadom biće postignuti izgradnjom budućeg regionalnog i reciklažnog centra.

KOMENTARIŠI