Udruženje pčelara Grada Požarevca spada u jedno od najmasovnijih i najaktivnijih u Srbiji.

Sednici je prisustvovao gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je ovom prilikom izjavio:

„Pčelarstvo se poslednjih godina, pa i decenija razvijalo na najpoželjniji način – umereno ali konstantno, i to je recept koji od vas mogu preuzeti i ostali. Dokazali ste da u poslu, ako je cilj razvoj, a ne brzi profit, nema preskakanja koraka i to su plodovi koje ubirate danas. Poslednjih godina grad Požarevac je prepoznao vašu viziju, ukazao vam poverenje, dodelio značajna finansijska sredstva i mogu slobodno da kažem, nismo se pokajali. Podsetiću vas da je na osnovu Konkursa za udruženja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, Udruženju pčelara u prethodne dve godine odobreno više od tri i po miliona, tačnije 3.751.500dinara. Rezultati tog ulaganja su se pokazali kroz rast broja članova vašeg udruženja, njegovu poziciju među ostalim pčelarskim organizacijama u Srbiji i činjenici da je sve više naših sugrađana kojima je pčelarstvo postalo značajan izvor prihoda. Na taj način su na Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za poljoprivredne proizvođače, za nabavku opreme za pčelarstvo u 2016. i 2017. godini pčelarima zbirno odobrena sredstva u iznosu od oko 7.000.000 dinara.”

Foto: Grad Požarevac

„Grad je doneo odluku da je sistem subvencionisanja trajan i da više ne zavisi od volje predstavnika lokalne samouprave. Konkursi će biti raspisivani svake godine. U toku je izrada programa kojim će se definisati i mere i iznosi, koji će biti na istom ili višem nivou. Pokušaje zloupotreba otklonili smo na efikasan način, formiranjem tri komisije koje će proveravati izvršavanje ugovorenih obaveza. Grad ima pravo da kontroliše realizaciju sredstava koje je odobrio“, rekao je Slaviša Stojković, predsednik Komisije budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Foto: Grad Požarevac

Dejan Milošević predsednik Udruženja pčelara Grada Požarevca je izjavio:

„Kupili smo sušač polena, koji nismo ni koristili mada je jesenas bila velika potražnja za polenom. Cena od 7,8 evra nije bila sjajna. Potražnja za polenom ove godine biće veća jer je otvoren izvoz. Svi koji žele mogu da ga sakupljaju, a imaju i gde da ga osuše. Imamo i transporter šećera za proizvodnju invertnog sirupa, kupili smo automatsku peglu sa valjcima za izradu pogača. Nabavili smo još opreme. Nismo imali primedbe na izradu pogača. Svi su dobrodošli da gledaju kako se izrađuju po posebnoj recepturi. Ne ubacije se ništa drugo do invertnog sirupa, šećera, vitamina i minerala. Proveravali smo kvalitet invertnog sirupa i pogača u Zavodu za javno zdravlje Požarevac. Rezultati su odlični i nije bilo reklamacija sa terena“.

KOMENTARIŠI