Prva samostalna izložba umetničkih slika Danijele Milanove, održana je biblioteci Ilija M. Petrović u Kostolcu. Izložbu je otvorila Renata Minić, rukovodilac Biblioteke“… Danijeli Božičković Radulović, se u književnosti i likovnoj umetnosti potpisuje pod pseudnimom DANIJELA MILANOVA. Rođena je 1968. godine u Vršcu. Detinjstvo i mladost je provela u Beloj Crkvi u Banatu. Posao prosvetnog radnika, obavljala je u selima u Homolju, da bi nakon toga prešla u oblast kulture. Radila je godinama kao direktor biblioteke u Petrovcu na Mlavi, a od 2017. godine u Malom Crniću. Objavila je više radova u stručnim i književnim časopisima. Njeni radovi su zastupljenu u preko 50 zbornika. Objavila je šest knjiga, koje su prevedene na italijanski i makedonski jezik. Po knjizi, koju je napisala zajedno sa Antiletom Živković „Čipka i čokolada“ urljađena je i pozorišna predstavakoja je do sada imala preko 30 izvođenja. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja…..“ rekla je Renata Minić.

Foto: BSMMC

“ Ptice znaju kuda je nose krila, i zrelo žito zna; trave, grane šumne, prva procvetla bulka – mak; žuti suncokret. Oblacima su poznate njene staze, rekama što talasima, bukete poljubaca šalju. Putevi znani i strani, lakim korakom odzvanjaju, tragove čuvaju. A vi..? Ako ne znate, kako do gnezda mira, nežnosti, radosti i suza, rasplamsale vatre i tihe vode, pobede i nemoći, potražite je međ` knjigama, na svetlucavoj sceni, u šumi kraj nemirnog izvora. Potražite je u bojama: U zelenoj se uvek ponovo rađa, sjajnija i uspešnija, plodnija za celo zvezdano, nebo. Po radosti, ljubavi, strasti, optimizmu, idealizmu, naći ćete je u žutoj. Ako vam nedostaje kreativnost, vitalnost, posebnost, energija, koncentracija ili pak podstrek za novim izazovima, potražite je u narandžastoj. Ona često tu obitava. U svetlosti bele, plete venac jednostavnog savršenstva, nežno kao svetost čiste duše, prepune topline. Zaklonjena velom prefinjenosti, ozbiljnosti, ponekad sama, tajanstvena i misteriozna, punim plućima udiše ljubičastu. Oteža korak, ali nagnuta nad dubinom svog bića zamukne bol, suze se pozlate, a na dlanu nezemaljska, detinja i zrelo plava. Tu je uvek sveža, umna, lojalna, pravedna, slobodna, energična, postojana. U crvenoj nemirna, strasna, nepredvidljiva, proključale krvi. One naše guste – balkanske i umetničke – poetske i uzbuđene, u igri boja na platnu. A na platnu… svim bojama, oslikano – ime…Ime Danijele Milanove“, rekla je Zorka Stojanović.

O Danijeli Milanovoj, govorila je Aleksandra Dimitrijević iz Petrovca na Mlavi.

Foto: BSMMC

„Danijela je osoba, koju ja pozovem i kažem: Imam ideju. Ona odmah odgovara: Može, dolazim!Danijela je osoba sa kojom sam imala performans iz moje knjige, u gradovima širom Srbije, a spremile smo ga za samo posla sata. Danijela je čovek koji će sad da ustane, iskorači tri koraka i napraviće to, kao što se pravi umetnost. Ono što vidite u predvorju na ulasku predstavlja njen svet. Neću više govoriti, osim samo …to je Danijela!“, naglasila je Aleksandra Dimitrijević.

Usledili su performansi u izvođenju Danijele Milanove i Antilete Živković iz knjige „Čipka i čokolada“.

KOMENTARIŠI