U Beogradu je održana sednica NALED-a, na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, koji je član Izvršnog odbora ove organizacije.

Na skupu je predstavljena inicijativa za institucionalizaciju saradnje zemalja Jugoistočne Evrope (BFE SEE – Business Friendly Environment South East Europe) na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja.

Foto: Grad Požarevac

Skupštinu je otvorila premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je to još jedan dokaz da je Srbija veoma posvećena Berlinskom procesu i usvajanju evropskih vrednosti, kao i da privredna saradnja u regionu može da bude od ključnog značaja za njegov brži napredak u celini.

„Bez snažne ekonomije nema ni snažnog ni bezbednog regiona, a EU želi da u regionu ima stabilnog partnera“, poručila je Brnabić.

Brnabićeva je, takođe, pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da nas sve zajedno u regionu podrže u toj važnoj misiji.

Foto: Grad Požarevac

Premijerka Srbije je istakla da je cilj poboljšanja poslovnog ambijenta koji nam omogućava brži rast.

Brnabićeva je rekla da postoje fantastični primeri regionalne saradnje baltičkih, nordijskih i zemalja Beneluksa i koliko harmonizacija propisa i zajednička promocija može da doprinese njihovom razvoju.

Istakla je da je BFC pokrenuo Naled i da je na njemu lično radila kada je bila na čelu Naleda.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je, kaže, postigao veliki uspeh i pomogao gotovo 100 lokalnih samouprava iz ovih pet zemalja.

Foto: Grad Požarevac

Na 12. godišnjoj skupštini Naleda koja je održana pre početka skupa, rečeno je da Naled broji oko 300 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji su učestvovali u izradi više od 20 zakona.

„Predstavljen je Strateški plan Naleda za period 2018-2021. a članovi organizacije su utvrdili da će dva ključna cilja biti unapređenje regulatornog okvira za poslovanje i jačanje kapaciteta i odgovornosti javne uprave“, rekao je predsednik Upravnog odbora Naleda Aleksandar Ružević.

Program sertifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), koji se sprovodi u pet zemalja, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, a koju je pokrenuo Naled, kaže Ružević, dao je značajne rezultate prethodnih godina.

Kao ilustraciju za to, Ružević kaže da su uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji za 76 procenata.

Foto: Grad Požarevac

„Četrdeset odsto sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsov listi najboljih investicvionih destinacija u Evropi“, podsetio je Ružević.

„Za prvih pet godina smo certifikovali više od 30 lokalnih samouprava. Više od tri miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije“, napominje Ružević.

Foto: Grad Požarevac

On podseća da je Naled koordinacijom primene Nacionalnog programa pomogao smanjenju obima sive ekonomije u Srbiji sa 21,1 na 15, 4 odsto BDP-a među registrovanom privredom.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i do sada se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili kriterijume za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja dokaz kvaliteta da će u ovim sredinama imati predvidivo poslovanje.

KOMENTARIŠI