Održana tradicionalna manifestacija „Starci“ (Koledari)

Održana tradicionalna manifestacija „Starci“ (Koledari)

Običaj po kome od Božića do Bogojavljenja, povorka mladića sa karakterističnim maskama i štapovima ide od kuće do kuće, džaraju vatru, pevaju koledarske pesme

U organizaciji MZ Vukovac i TO Žagubica 14. Januara 2019. godine u naselju Vukovac održana je tradicionalna manifestacija običajnog karaktera  „Starci“ (Koledari).

Manifestacija Koledari predstavlja običaj po kome od Božića do Bogojavljenja, povorka mladića sa karakterističnim maskama i štapovima ide od kuće do kuće, džaraju vatru, pevaju koledarske pesme izvodeći razne mađijske radnje da bi se oterale zle sile, a sve sa željom da se prizove dobro zdravlje za sve ukućane, kao i obilje i napredak doma.

Foto: TO Žagubica

I ove godine bio je izbor za najoriginalniju masku u kategoriji juniora i seniora. U kategoriji  seniora učestvovalo je 22 takmičara i najoriginalniju masku  imao je Aleksandar Nikolić iz Vukovca, nagradu i diplomu uručio je zamenik predsednika opštine Predrag Ivković.

U kategoriji  juniora  učestvovalo je  10  takmičara, a najoriginalniju masku imala je Atina Pavlović takođe iz Vukovca. Nagradu je dodelila Evica Milić odbornik Skupštine opštine   Žagubica.

KOMENTARIŠI