Održana završna konferencija projekta „Kultura bez granica“

  Projekat je finansiran u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Vrednost projekta iznosila je nešto više od 500 hiljada evra, a realizovali su ga grad Požarevac i opština Anina. Projekat je promovisao kulturu i tradiciju dve zemlje u cilju poboljšanja kulturnog turizma i turističke ponude u prekograničnoj oblasti. Požarevac je preko projekta dobio balon halu i binu.

  Predsednik požarevačkog parlamenta Bojan Ilić je ovom prilikom istakao da je projekat uspešno sproveden i da se nećemo na tome zaustaviti:

  “Obe opštine partnera su imale ideju, a i potrebu da na neki način obogate turističku ponudu, ožive tradiciju i omoguće talentovanim pojedincima da njihove rukotvorine dođu do izražaja. Ovaj projekat je to i omogućio. Bilo je preko 150 učesnika za ovih godinu i po dana, predstavnika kulturno umetničkih društava, muzičkih i plesnih udruženja i naravno talentovanih pojedinaca. U okviru Projekta smo za Grad Požarevac kupili balon halu i binu koji će se najpre koristiti u svrhu jačanja turizma. Projekat je promovisao kreativnost i međunarodno širenje kulture, transfer veština i znanja, mobilnost umetnika i cirkulaciju umetničkih i kulturnih dela i proizvoda, a kroz organizaciju godišnjih kulturnih događaja, stvoriti mrežu kulturnih udruženja i institucija sa obe strane. Organizovanje multikulturalnih festivala je obezbedilo neophodan podsticaj lokalnim udruženjima i svim zainteresovanim subjektima u sektoru turizma. Projekat je uspostavio nove odnose u oblasti kulture i stvorio uslove za novi kulturni ambijent i ponudu“, zaključio je Ilić.

  Foto: Grad Požarevac

  Fabian Ene, učesnik projekta iz Anine, rekao je ovom prilikom da je sa Požarevcem realizovano mnogo kulturno-umetničkih aktivnosti koje su doprinele povećanju broja posetilaca u Anini, i da su oni promovisali prugu Anina-Oravica, Bohuji jezero i Biljar vodopad, tako da su ovi lokaliteti postali poznati i u našem regionu.

  Danijela Tufegdžić, menadžer projekta, predstavila je projekat i podvukla da je on bio uspešan i koristan za obe strane koje su bile partneri. Ona je još dodala da će projekat uspostaviti nove odnose u oblasti kulture i stvoriti uslove za novi kulturni ambijent i ponudu. Domaći proizvođači hrane, kao i proizvodi neafirmisanih umetničkih, muzičkih i književnih udruženja biće predstavljeni organizovanjem festivala u Požarevcu i Anini.

  KOMENTARIŠI