Održane krojačke radionice u Biblioteci u Kostolcu

Održane krojačke radionice u Biblioteci u Kostolcu

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac svojim radom svakodnevno dokazuje da je savršeno mesto za druženje, učenje i razvijanje kreativnosti.

Nastavljajući dobru praksu saradnje sa Centrom za kulturu Kostolac, u Ogranku Biblioteke u Kostolcu u ponedeljak 1. novembra i u sredu 3. novembra, održane su dve krojačke radionice za decu i odrasle pod nazivom „Sam svoj krojač – korisne cake u šivenju“.

Radionicu su vodili članovi Udruženja za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ iz Kostolca i bibliotekari, umešni u šivenju i krojenju. Ružica Živković, Magdalena Redžović, Dragica Stefanović, Violeta Ocokoljić, Nevena Vuksanović i Renata Minić, upoznale su polaznike radionice sa osnovama ovog starog zanata, kao i sa nekim korisnim cakama iz šivenja – od uzimanja mera za šivenje, prišivanja dugmadi, krpljenja pocepanih komada garderobe, krojenja osnovnih modela garderobe, štepanja na mašini, porubljivanja pantalona, zavesa, obrađivanja šavova, šivenja jastučnica i torbica…

U našoj okolini, na žalost, nema nijedne zanatske škole za krojače, tako da su, pored knjiga i Jutub tutorijala za šivenje, ovakve radionice veoma dragocene za sve one koji žele da nauče da šiju i uživo vide kako rade majstori svog zanata.

Snimke radionica možete pogledati na Jutub kanalu i sajtu Narodne biblioteke Požarevac i Jutub kanalu i FB stranici Centra za kulturu Kostolac.

KOMENTARIŠI