Održani su Deseti ,,Dani Slobodana Stojanovića“ u organizaciji Narodne biblioteke ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac, Grada Požarevca i Fondacije ,,Slobodan Stojanović“, 10. i 11. oktobra 2019. godine.

Ovaj, već tradicionalan kulturni događaj, posvećen stvaralaštvu Slobodana Stojanovića, jednom od naših najplodnijih dramskih i književnih stvaralaca u drugoj polovini 20. veka, predstavlja svedočanstvo o vanserijskoj dobroti čoveka čija umetnost jeste samo produženje tog dobra.

Jednom prolikom Stojanović je rekao:
,,Držim da je umetnost sastavljanja i pričanja priča najstarija, ali i najveća umetnost. Šta je priča? Ona je jedini način da kako-tako ovladamo haosom i odupremo se ništavilu – ako ne verujemo u Promisao da smo svi lica iz neke Božje nadpriče, u kojoj je svakom biću podaren blagoslov i određen udeo u igri, a Život je, dabome, bez smisla, apsurdan. Ja kroz veći deo svog života nisam verovao u Promisao i Božju volju, ali sam iskreno poštovao i zavideo svima onima koji su verovali. Meni najbliže biće, moja majka, čedno je verovala. Dovoljna mi je bila vera u moć Priče. Priča uzima šakama iz magme života, iz vrele gline, iz živog tela svoju ‘funtu mesa’ i od nje čini nešto što možemo shvatiti kao celo, završeno. Čovek ne može bez priče, jer bez nje ne može da sredi svoj život. Uvek smo usred neke priče, moramo odrediti početak, sredinu i kraj, moramo obuhvatiti sadržaj: da bismo je kasnije mogli posmatrati kao naš život.“

Foto: Biblioteka Požarevac

Tako i ovo sećanje Požarevljana ima svoju priču. Prvo veče kulturnog događaja otvorio je ansambl ,,Novi zvučni talas“. Program je vodila bibliotekarka Marija Milovanović. Dejan Krstić, član Gradskog veća za resor nevladine organizacije, kulture i informisanje, istakao je da će Grad uvek podržati obeležavanje ovog velikog imena u umetnosti, čije su teme večne. Prisutnima su se obratili i Gradimir Gale Stojanović, Slobodanov brat i direktorka Biblioteke Vera Zarić Mitrović, najavljujući izdavanje Sabranih dela Slobodana Stojanovića – njegove literarne zaostavštine, koja se sastoji od već objavljenih dela, kao i rukopisne građe. Nakon dobrodošlice, usledila je projekcija kratkog dokumentarnog filma autorke Branke Pražić, rukovodioca Odeljenja periodike, urađen povodom jubileja, koji tematski obuhvata podsećanje na život i opus Slobodana Stojanovića i retrospektivu manifestacije.

Žiri u sastavu: Dragana Bošković Lazić, teatrolog, Srđan Koljević, filmski scenarista i reditelj i Vukica Strugar, novinar, pozorišni kritičar u listu „Večernje novosti“ doneo je odluku da Nagrada „Slobodan Stojanović“ za najbolju neobjavljenu dramu 2019. godine pripadne Vojislavu Saviću, dramaturgu iz Beograda, za dramu „Kako, crni čoveče, ništa?“. Ovom prilikom publici se predstavio i pobednik prošlogodišnjeg Konkursa, Nikola Stanišić iz Vršca, čiju je dramu „Suze Svetog Lavrentija“ Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac objavila u okviru edicije „Slobodan Stojanović“. Na prošlogodišnju odluku žirija podsetila nas je bibliotekarka Jasmina Stepanović.

Ovom prilikom, prvi put u Požarevcu, promovisana je monografija Dragane Bošković Lazić „Mnogo više od igre“, u izdanju Radio televizije Srbije, o kojoj su, uz autorku, govorili Vukica Strugar, Srđan Koljević, kao i sin Slobodana Stojanovića, Miloš, široj javnosti poznat kao autor televizijskog serijala „Nešto lepo“.

U završnici večeri, atmosferu su upotpunile melodije ekranizovanih ostvarenja Slobodana Stojanovića u izvođenju požarevačkog ansambla ,,Novi zvučni talas“.
Biblioteka je uputila veliku zahvalnost na saradnji i direktorki Ekonomsko-trgovinske škole, Sibinki Živanović.

Deseti „Dani Slobodana Stojanovića“, završeni su u petak 11.oktobra emitovanjem filma „Rondo“ i prve epizoda TV serije „Priče iz fabrike“ autora Slobodana Stojanovića.

KOMENTARIŠI