Održano veoma zanimljivo i edukativno predavanje na temu: JESMO LI SAMI U...

Održano veoma zanimljivo i edukativno predavanje na temu: JESMO LI SAMI U KOSMOSU?

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović" Požarevac održano je veoma zanimljivo i edukativno predavanje na temu: JESMO LI SAMI U KOSMOSU?

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac održano je veoma zanimljivo i edukativno predavanje na temu: JESMO LI SAMI U KOSMOSU?

Dvojica velikana, doktora nauka, pokušali su da odgovore na ovo pitanje predstavljajući svoje nove knjige.

Foto: Biblioteka Kostolac

Profesor Milan Ćirković predstavio je svoju knjigu pod naslovom VELIKA TIŠINA, koju je objavio Oksford juniverziti pres i profesor Zoran Živković predstavio je svoju knjigu PRVI KONTAKT I PUTOVANjE KROZ VREME, koju je objavio Špringer ferlag, jedan od vodećih svetskih izdavača naučnih dela.

Milan M. Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta u Velikoj Britaniji. Odbranio je doktorat iz astrofizike na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku (SAD) 2000. godine, gde je prethodno magistrirao iz geo-nauka. Njegovi glavni istraživački interesi su u oblastima astrobiologije i filozofije nauke. Autor je prvog udžbenika iz vangalaktičke astronomije na južnoslovenskim jezicima. Objavio je do sada 3 monografije i oko 200 naučnih, stručnih i preglednih radova u istraživačkim časopisima i zbornicima, kao i preko 150 eseja, popularno-naučnih i novinskih tekstova. Preveo na srpski više knjiga, uključujući naslove Ričarda Fajnmena, ser Rodžera Penrouza i Pola Dejvisa.

Foto: Biblioteka Kostolac

Zoran Živković profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dugo je proučavao naučnu fantastiku, pa je i doktorirao književnost radom na temu Antropomorfizam i motiv prvog kontakta u delima Artura Klarka. Osnivač je i prve privatne izdavačke kuće u Jugoslaviji, Polaris.

Zahvaljujući Živkovićevom izdavačkom poduhvatu čitaoci i danas mogu da uživaju u klasicima naučne i epske fantastike. Napisao je i Enciklopediju naučne fantastike, tako da kada je 2000. godine prestao da se zanima za ovaj žanr i posvetio pisanju, beleg je zauvek ostao u zajedničkoj svesti da je posredi pisac naučne fantastike.

Autor je dvadeset dva prozna dela. Do početka februara 2018. godine ukupno je objavljeno 171 izdanje Živkovićevih proznih dela – 71 na srpskom jeziku i 100 u prevodu.
Živkovićevih 100 prevedenih knjiga pojavilo se na 20 jezika u sledeće 23 zemlje: SAD, Engleskoj, Italiji, Portugaliji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Danskoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Japanu, Južnoj Koreji, Brazilu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji i Hrvatskoj.

Živković je dobitnik brojnih književnih nagrada, a 2017. godine Evropsko društvo za naučnu fantastiku proglasilo ga je „velemajstorom SF žanra”.

Foto: Biblioteka Kostolac

Špringer, jedan od vodećih svetskih izdavača naučnih dela, upravo je objavio, u sklopu novopokrenute edicije „Nauka i fantastika“, njegovu knjigu pod naslovom Prvi kontakt i putovanje kroz vreme: odabrani eseji i priče (First Contact and Time Travel). Knjiga je podeljena u dve celine: eseji i proza.

Profesor Živković izjavio je da gaji veliku naklonost prema Kostolcu i njegovim sugrađanima, naročito prema članovima Ljubitelja fantastike, koji se redovno sastaju u Biblioteci. Iz tog razloga je odlučio da prvo predstavljanje u Srbiji ove dve veoma značajne knjige – bude baš u Kostolcu.

KOMENTARIŠI