Foto: Urban City B.P. / arhiva

Ove godine održavanje maturskih večeri je neizvesno. Ministarstvo prosvete poslalo je predlog Kriznom štabu da se maturske proslave održe u školskim dvorištima. Konačna odluka očekuje se 21. juna.

Da li će matura biti ili ne, ne zavisi od škola pojedinačno, već od zvanične odluke Kriznog štaba i Ministarstva prosvete. Definitivna odluka očekuje se 21. juna.

“Što se tiče proslave maturske večeri, mi svakako nismo odustali od nje. Konkretno, u našoj školi ‘Starina Novak’ još uvek nismo doneli konačnu odluku iz prostog razloga što čekamo instrukcije onih koji sistemski donose odluke kako će se određena aktivnost organizovati”, kaže Vlada Vučinić, direktor škole.

“Svakako kao prosvetni radnici, nastavnici, mislimo da matursko veče ne bi trebalo da ni na koji način bude zapostavljeno ili da se od njega odustane. Za to postoje ozbiljni razlozi, jedan od razloga je vaspitna funkcija, odnosno vaspitni aspekt obrazovanja”, dodaje Vučinić.

Ministarstvo prosvete poslalo je predlog Kriznom štabu da se maturske proslave održe u školskim dvorištima. Osim škola, i lokalne samouprave bi trebale da se uključe u tu organizaciju.

“Da li će biti okupljanje na javnom mestu, da li će moći negde… Preporuka je bila da se slavi u školama, a i to je ograničen broj. Videćemo, znate, đaka ima po 100 do 150 u generaciji”, naglašava Dragi Lukić, član veća gradske opštine Vračar.

I dok nadležni još odmeravaju, maturskih haljina i odela već ima u izlozima skoro svih beogradskih butika.

“Kod nas imamo jako veliki izbor dugih svečanih haljina, imamo i veliki izbor kratkih balerinica, takođe i uskih haljina. Trenutno ljudi se nisu još opustili, jer zvanično nisu puštene mature, devojke gledaju, probaju i svi zvanično čekamo da se to sve odobri”, navodi Stefanija Portić, radnica.

Za sada, dok se čeka konačna odluka, maturanti ne kupuju, ali mogu da probaju i da se nadaju – to im niko ne brani.

KOMENTARIŠI