Kupovina sistema video nadzora je investicija koja se isplati, posebno na duže staze. Ulaganje u savremeni sigurnosni sistem, koji raspolaže svim najmodernijim performansama, učiniće da se u svom domu ili poslovnom prostoru osećate potpuno bezbedno.

Od tehnologije u koju danas ulažemo, očekujemo da nas (uz redovan remont) služi dugi niz godina. Smatramo da u cenu koju plaćamo mora biti uračunata i garancija kvaliteta. Međutim, postoje koraci koje i sami možemo načiniti, kako bismo produžili vek trajanja kompletnoj opremi. Ako se pridržavamo preporuka stručnjaka kada je reč o održavanju, uspećemo da izbegnemo sve moguće probleme i nepotrebne izdatke. Pa, šta kažu stručnjaci?

Kada govorimo o video nadzoru, uglavnom nam prvo na pamet padnu kamere. Međutim, savremeni sistem video nadzora čine i brojne druge komponente, čija je uloga podjednako važna. Zbog toga, pored održavanja kamera, pažnju moramo posvetiti i održavanju ostale opreme, koja omogućava besprekoran rad sistema.

Redovno čišćenje opreme

Ne možemo očekivati od opreme da radi punom parom, ako se prljavština, prašina i razne čestice stalno nakupljaju na komponentama, a mi na to i ne obraćamo pažnju. Sistemu će ponekad biti neophodno temeljno čišćenje, koje vam neće oduzeti previše vremena.

Počnimo od kamera. Vrlo je važno da nam kamera prikaže kristalno jasnu sliku. U suprotnom, snimak neće moći da pruži informacije koje su nam neophodne. Jasno je, dakle, da sočivo kamere uvek mora biti čisto.

Kada snimate i slikate kamerom mobilnog telefona, sigurno ste primetili da zaprljano sočivo daje nezadovoljavajuće rezultate. Sočivo kamere se lako zaprlja, iako se trudimo da mobilni telefon uvek odložimo na čisto mesto i da ga ne diramo prljavim rukama. Možete onda zamisliti koliko se prljavštine nakupi na sočivu kamere za video nadzor, koja je smeštena napolju. Redovno čišćenje sočiva (i internih i eksternih kamera), omogućiće vam da uvek dobijete kristalno jasnu sliku (sem ako na oštrinu slike ne utiče neki sporedni kvar u samoj komponenti).

Pažnju obratite i na čistoću snimača. Snimač je jedna od krucijalnih komponenti sistema video nadzora. Bez snimača, video materijal neće ostati zabeležen, a važne informacije neće biti pohranjene. Snimač se uglavnom nalazi na izolovanoj lokaciji, odnosno nije blizu instaliranih kamera. Međutim, to nije opravdanje da prilikom čišćenja preskočite ovu važnu komponentu. U samom snimaču se može nakupiti dosta prašine i prljavštine, što dovodi u pitanje pravilan rad vašeg sistema.

Važan je i odabir sredstava kojima ćete vršiti čišćenje. Sofisticirani hardverski i softverski elementi sistema uglavnom ne podržavaju čišćenje jakim hemikalijama. Hemikalije mogu nagristi površinu i tako izazvati veliku štetu. Stručnjaci predlažu da prilikom čišćenja komponenti video nadzora, koristite običnu krpu od mikrofibera. Krpa će uspeti da ukloni sitne čestice prašine i nakupljenu prljavštinu, a pri tome neće biti gruba prema delikatnim elementima sistema.

Povremena provera stanja komponenti

Tek kada uočimo neki kvar ili nepravilno funkcionisanje sistema, zasebnom proverom pojedinačnih komponenti pokušavamo da otkrijemo gde se krije problem. Istina je da ne bi trebalo da čekamo da se problem javi, da bismo bacili oko na stanje hradvera. Prevencija nastanka kvara bi trebalo da bude cilj svakog korisnika usluge video nadzora. Baš iz tog razloga bi povremena provera stanja komponenti sistema, trebalo da postane naša dobra navika.

Prvi korak bi bio da proverite stanje kablova i konektora. Ukoliko postoji prekid u vezi između komponenti sistema, kompletan sistem neće funkcionisati optimalno, a to znači da ostvarena bezbednost u štićenom području nije maksimalna. Dok proveravate konekciju, obratite pažnju i da li je neki od konektora ili kablova oštećen. Oštećen materijal bi trebalo odmah zameniti, jer osim prekida u napajanju i povezivanju, može da izazove i opasnost. Povedite računa i o koroziji. Poznato je da korozija polako “izjeda” metalne elemente i da, ako se na vreme ne odreaguje, znatno skraćuje vek trajanja sistema. Čim primetite prve znakove korozije na elementima poput konektora, odmah ih zamenite, jer se korozija lako i brzo širi. Prilikom pregleda, posebnu pažnju obratite na spoljnje kamere, jer su one češće izložene vremenskim nepogodama, pa su samim tim podložnije pojavi korozije.

Proverite i stanje kućišta kamere. Kućište može biti izrađeno od ojačane plastike ili od metala, ali mu je funkcija uvek ista – da zaštiti kameru od nepovoljnih spoljnih uticaja, poput elementarnih nepogoda ili udaraca. Proverite da li je korozija nagrizla kućište kamere (mada je kućište kod savremenih sistema video nadzora izrađeno od posebne legure metala, koja je visoko otporna na koroziju) i da li je samo kućište i dalje vodonepropusno. Ukoliko kućište ne štiti kameru, ne obavlja svoj jedini zadatak i potrebna je zamena.

Kao što možete primetiti, redovno održavanje sistema video nadzora neće vam oduzeti previše vremena, a omogućiće vam da se u svoj sistem uzdate dugi niz godina. Na svakih par meseci (bar dva puta godišnje), proverite stanje komponenti. Možete voditi i dnevnik, u koji ćete ubeležiti kakve ste promene primetili i koje ste elemente zamenili. Tako možete utvrditi i koliko vam u proseku može potrajati određena komponenta sistema.

Ako upravo planirate da uložite u sistem video nadzora, imate sreće – kod nas postoji puno pouzdanih agencija, kao što je Videomont, koje nude široku ponudu kvalitetne i pristupačne opreme za video nadzor. Na vama je da iznesete svoje potrebe, želje i mogućnosti, a stručni ljudi iz agencija će pronaći najbolje rešenje, osmišljeno prema vašim zadatim parametrima. Redovan remont se podrazumeva kao deo ponude, a u međuvremenu se i vi sami možete potruditi da svom sistemu video nadzora budete najbolji domaćin. Sistem će vam se odužiti besprekornim radom i zaštitom koju pruža 24/7.

KOMENTARIŠI