Odustajanje od auto-puta Beograd- Temišvar: Šansa za požarevačku BOLNICU?

Odustajanje od auto-puta Beograd- Temišvar: Šansa za požarevačku BOLNICU?

Rumunija i Srbija odustale su od projekta povezivanja Beograda i Temišvara auto-putem, izjavio je rumunski premijer Sorin Grindeanu.

On je za lokalni Digi24 objasnio da srpske vlasti nisu više želele da podrže taj projekat.

 “Srpski partneri su procenili da izgradnja auto-puta od Beograda do Temišvara nije strateški projekat za Srbiju”, kazao je Grindeanu.

Rumunski premijer je naglasio da odluka o odustajanju od projekta ni na koji način nije povezana sa Rumunijom.  Autoput je trebalo da ima 140 kilometara. Studija izvodljivosti je odobrena u oktobru prošle godine i vredela je skoro 10 miliona evra.

Saobraćajnica je trebalo da bude izgrađena do 2025. godine.

Premijeri Srbije i Rumunije Aleksandar Vučić i Viktor Ponta su se pre dve i po godine u Beogradu saglasili da je auto-put Beograd-Temišvar priorititni infrastrukturni porjekat za obe strane.

auto-put-pester

Ministarstvo: Rumuni nisu odobrili

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je Srbija podržala projekat auto-put koji bi je povezao s Rumunijom i smatrala ga za strateški, ali da je izostalo odobrenje Bukurešta.Kako se navodi, o tome svedoči i Memorandum o razumevanju rumunskog i srpskog ministarstva transporta iz marta 2016. godine.

Međutim, zbog dalje realizacije projekta u okviru programa IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom, vodeći partner na projektu, a to je Ministarstvo transporta Rumunije, trebalo je blagovremeno da odobri otpočinjanje projekta. Ali, to se nije dogodilo”, piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi da zbog rizika da bi Srbija, kao partner u projektu, ne svojom krivicom snosila finansijske konsekvence zbog neblagovremenog otpočinjanja projekta, odlučeno je da u ovom IPA prekograničnom pozivu bude podržan naredni projekat iz oblasti zdravstva koji su odobrili i srpski i rumunski partner.

– Srbija i dalje apsolutno podržava realizaciju projekta izgradnje auto-puta Pančevo-Vršac-Vatin-Temišvar jer se radi o auto-putu, kako od regionalnog, tako i od nacionalnog značaja – piše u saopštenju.

Da podsetimo V.D. direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danko Nikolić je istakao na predhodnim konferencijama da:

bolnica-5

Požarevačka bolnica dobila je nacionalna i međunarodna priznanja za realizaciju prve faze izgradnje kroz program „Zdravlje bez granica”. Projekat je realizovan u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije. Opšta Bolnica je prošle godine aplicirala, kako bi se nastavili radovi. Cilj je da Požarevac postane regionalni centar za onkološku hirurgiju.

Za završetak Bolnice neophodno je oko 4 miliona evra.

KOMENTARIŠI