Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani “kamilji grip” izazvala su uznemirenje javnosti. Svima koji se vraćaju iz Katara, savetuje se da prate da li imaju simptome “kamiljeg gripa” – potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu telesnu temperaturu.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati. “Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj”, navodi Kon.

Predrag Kon je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da u Srbiji za sada nema registrovanih slučajeva obolevanja od virusa MERS-KoV, ali da se situacija neprekidno prati.

“Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače bila su samo dva slučaja u toku cele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva. Od 2012. godine, ukupno u čitavom svetu bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neka ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj”, navodi Kon.

Sezonski grip registrovan u Srbiji

Kon navodi da se sezonski grip pojavio ali da je njegova aktivnost niska.

“Imate desetak zemalja u Evropi koje imaju srednju, pa čak i visoku aktivnost, na primer Rusija”, navodi gost Beogradske hronike.

Razlika između gripa i kovida 19 

Objašnjava da je glavna razlika između gripa i svih drugih respiratornih infekcija, pa i kovida 19, ta da grip nastaje naglo.

“Vi ste kod gripa u roku od nekoliko sati totalno bolesni. Kod kovida nije takva situacija. On počinje polako, pa se tek pogorša peti, šesti dan, tako je bilo u početku. Međutim, sad je i tu došlo do promene, skratio se period inkubacije. Evolutivno se sve menja. Vrlo je bitno da prođe još ova zima i onda ćemo na proleće videti kakva je situacija. Već smo pametniji, već vidimo da se ništa značajno nije desilo prilikom prelaska sa južne na severnu hemisferu. Ali, i dalje pratimo situaciju”, kaže Kon.

Da li možemo istovremeno da obolimo od gripa i korone

Upitan o tome da li je korona postala samo respiratorna infekcija ili ima razloga da strepimo od rasta broja obolelih odgovara da je trenutno u Srbiji prisutan samo omikron sa svojim podvarijantama koje izazivaju lakše kliničke slike.

“Na našoj teritoriji nema ništa drugo sem omikrona i on se praktično raspršio – sad ima 48 raznih podvarijanti i subvarijanti i linija tog omikrona. Kod nas dominira taj BA5, preko 60 odsto, prisutan je i BA2 do 3 odsto, a podvarijante tog BA5 je sve ostalo”, objašnjava gost Beogradske hronike.

Na pitanje postoji li mogućnost da istovremeno dobijemo grip i koronu odgovara potvrdno.

“Ali se ništa posebno do sada nije desilo kad bi se to utvrdilo. Vrlo slično se leče. Osnovna stvar je mirovanje i simptomatska terapija uz antivirusnu terapiju”, objašnjava Kon.

Maskom štitim i sebe i druge

Upitan zašto i dalje nosi masku odgovara da na taj način štiti sebe i ljude oko sebe.

“Ja više nemam nameru nikom da dajem signale, i ja ovo nosim zato što štitim prvenstveno sebe i ljude oko sebe. U svim situacijama gde postoji veći broj ljudi i gde ste u zatvorenom prostoru u toku zime zaista postoji mogućnost respiratorne infekcije. Mi smo se tome naučili kad je korona u pitanju, a to inače važi i za sve ostale respiratorne infekcije. Mi trenutno imamo u cirkulaciji grip i to AH1, AH3 i B, on jeste u niskom nivou, intenzitet aktivnosti je vrlo nizak još uvek ali to ne znači da neće porasti”, objašnjava Kon.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI