Oglasio se Kon: Idu letovanja, cirkulacija virusa neminovna

Oglasio se Kon: Idu letovanja, cirkulacija virusa neminovna

Foto: YouTube screenshot

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je epidemijska situacija dobra nakon praznika. Navodi da ulazimo u turistički period, kao i da će naši državljani putovati, ali i da će stranci dolaziti u Srbiju i da će sigurno doći do cirkulacije virusa i da treba biti oprezan. Ukazao je da nije tačno da nemamo protivepidemijske mere, već su one svedene na snažnu preporuku.

Predrag Kon ističe da su prošli praznici i da su juče registrovane nešto veće epidemijske brojke u odnosu na 2. maj.

“Ali je procenat pozitivnih niži, što je svakako dobro. Dobro su prošli ovi praznici, stabilna je epidemiološka situacija”, dodao je Kon.

Ukazao je da nije tačno da nemamo protivepidemijske mere, već su one svedene na snažnu preporuku.

“Treba razlikovati da li je nešto potpuno ukinuto ili nije. Obavezno je još nošenje maski u zdravstvenim ustanovama. To pravi probleme sa pacijentima u nekim zdravstvenim ustanovima koji uporno neće da stave masku kada ulaze”, kaže Kon.

Navodi da ulazimo u turistički period, kao i da će naši državljani putovati, ali i stranci će dolaziti u Srbiju.

“Gde će sasvim sigurno doći do cirkulacije, ali cirkulacija virusa u tom nekom letnjem periodu ranije se mislilo da je gotovo nemoguće da se uzdigne taj talas, ali iskustvo nam je pokazalo i prvi put i drugi put da ima sezonski karakter, ali da on nije tako vidljiv”, naglašava Kon.

“Pristup u Kini potpuno neprimenjiv u našim uslovima”

Kaže da je pristup u Kini ekstreman i prema njegovom mišljenju potpuno neprimenjiv u našim uslovima, kao i da oni i dalje imaju potpuno karantinskog tipa zatvaranje.

Navodi da se postavlja pitanje koliko je to neophodno, jer je sve jasnije da omikron vrlo brzo mutira, kao i da se već u pet podvarijati pojavljuje.

“Svi oni mogu da preskoče imunitet što je jako zanimljivo – i imunitet od preležane bolesti i od vakcine. Od vakcine se ne može dobiti ona efektivnost kakva je bila na početku, pa ako pratite ove podvarijate vakcina je imala manju efektivnost kod svake sledeće”, dodaje Kon.

Kome se preporučuje četvrta doza

Naglašava da očekuju da će sa novim vakcinama koje se budu pred jesen pojavile da bude odgovarajuća preporuka za vakcinaciju.

Pojasnio je da se četvrta doza sada preporučuje starijama od 60 godina, ali i imunokompromitovanima – onima koji primaju neku terapiju ili su dijabetičari, na hemodijalizi, kao i onkološki pacijenti.

“Najverovatnije će se vakcina nekako promeniti, za sada nemamo jasne signale da je to baš na vidiku. Očekuje se na jesen”, dodaje Kon.

“Nalazimo se u situaciji kada najsnažnije treba preporučivati vakcinaciju”

Ukazao je da se ne može očekivati od SZO da odjavi pandemiju, jer postoje delovi sveta u kojima je ozbiljna epidemijska situacija, dok je u drugim delovima mirnije.

“Mi se sada nalazimo u situaciji kada najsnažnije treba preporučivati vakcinaciju, jer još uvek imamo polovinu stanovništva nevakcinisano, u gradovima je mnogo bolje nego u ruralnim sredinama”, kaže Kon.

Smatra da će koronavirus još godinama da bude “morija čovečanstva”, ali ne u onom stepenu kako je do sada bilo.

“Mi ćemo imati problema sa koronavirusom”, zaključio je Kon i dodao da ćemo videti da li će se vakcina godišnje primati kao sezonska.

KOMENTARIŠI