Oglasio se MUP povodom poruka na Mesindžeru

Oglasio se MUP povodom poruka na Mesindžeru

Foto: Pixabay // ilustracija

Velikom broju građana je preko aplikacije Mesindžer stigla poruka sa linkom i tekstom: “Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu.  Jesi li to ti.”

U MUP-u kažu da reč o malicioznom linku, da građani ne ulaze i da obavezno poruku obrišu sa telefona. Pre toga, potrebno je “skrinšotovati” poruku i poslati je Tužilaštvu ili Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Korisnicima aplikacije Mesindžer ovih dana svakodnevno stiže sumnjiva poruka sa linkom i tekstom: “Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti.”

U MUP-u su nam rekli da je u pitanju maliciozan link i da ga građani ne otvaraju, već da tu poruku obavezno obrišu sa svog telefona, ali da je pre toga “skrinšotuju” i pošalju Tužilaštvu ili odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, kaže da je važno da građani budu oprezni kada je reč o takvoj vrsti poruka.

“Najverovatnije se radi o tzv. ‘fišing’ kampanji gde, u okviru takvih kampanja, kriminalci pokušavaju da dođu u posed informacija o korisničkom nalogu određene osobe da bi taj nalog posle zloupotrebili”, upozorava Stamenković.

Posledice često mogu biti veoma ozbiljne, zato budite oprezni.

Sajber kriminalci mogu iskoristiti vaše podatke za otvaranje naloga na kockarskim sajtovima, a mogu preuzeti i kontrolu nad vašim računom u banci.

Stručnjak za sajber bezbednost Luka Milinković kaže da je njihova prva korist preuzimanje ličnih podataka.

“Piše, na primer: unesite vaše podatke da biste videli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Fejsbuk radi bezbednosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke”, objašnjava Milinković.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati.

Prvo proverite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci.

KOMENTARIŠI