Oko 4.000 dece starosti od 12 do 18 godina primilo obe doze...

Oko 4.000 dece starosti od 12 do 18 godina primilo obe doze vakcine

Foto: Pixabay // ilustracija

Škole su mesta koje poslednje treba zatvarati i ne treba imati strah od okupljanja dece, jer i u ranijem periodu nije bilo velikog zaražavanja među školskom decom, rekla je direktorka Instituta “Batut” doktorka Verica Jovanović.

Prvi školski dan je protekao dobro i škole su primenjivale sve preporučene epidemiološke mere , rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku direktorka Instituta “Batut”.

“To je značajan dan za sve đake i škola su sredine koje prve treba otvoriti, a poslednje zatvoriti. Data je saglasnost u epidemiološkom smislu da se krene sa redovnom nastavom, a samo u 15 sredina se primenjuje kombinovani režim, dok srednjoškolci u Tutinu imaju onlajn nastavu. Straha od okupljanja dece ne treba da bude jer i u ranijem periodu nije bilo velikog zaražavanja među decom”, istakla je doktorka Jovanović.

Svakog petka će se praviti presek stanja u školama i lokalni instituti i zavodi davaće preporuke koji režim treba primenjivati u nastavi.

“Svakodnevno lokalni zavodi i instituti prate epidemiološku situaciju i u ovom trenutku ne možemo da kažemo da li će i u kojim sredinama biti promena u režimu rada škola ali svakako će biti nekih promena. Važno je da se naglasi da je svaka promena privremena i odnosiće se na konkretnu školu i sredinu”, objašnjava direktorka Instituta “Batut”.

Broj vakcinisanih prosvetara  je oko 50 odsto i doktorka Jovanović je apelovala na prosvetare da se vakcinišu. Kada je reč o broju zaražene školske dece kaže da ona nisu praćena tokom leta, jer tada nisu boravila u školi.

“U preiodu od januara do aprila, 15.000 dece školskog uzrasta imalo je koronavirus. Apelujemo da ako roditelji primete da dete nije adekvatnog zdrastvenog stanja ostane kod kuće i da ga ne šalju u školu”, naglasila je Jovanovićeva.

Kada je reč o broju vakcinisane dece, doktorka Jovanović je rekla da je prvu dozu do sada primilo oko 5.800 dece uzrasta od 12 do 18 godina.

“Oko 4.000 je primilo obe doze. Važno je da roditelji dece uzrasta do 16 godina pre vakcine odvedu dete kod pedijatra. Ukoliko nema zdrastevnih prepreka dete može da primi vakcinu uz saglasnost roditelja. Deca starija od 16 godina, kao i odrasli sami potpisuju saglasnost za vakcinaciju”, objašnjava direktorka Instituta “Batut”.

Učenici i nastavnici jedne beogradske osnovne škole vratili su se zaraženi sa rekreativne nastave i narednih sedam dana nastavu će pratiti onlajn.

“U pitanju je rekreativna nastava na Divčibarima i 29 dece ima kovid pozitivan status. Deca su u dobrom opštem stanju, i nastava će za njih do sledeće srede biti onlajn”, rekla je doktorka Jovanović.

Mnogi imaju dilemu koju treću vakcinu da prime, ali direktorka “Batuta” kaže da je najbolje da izaberu onu vakcinu koju su već primili.

“Najveći broj naših građana primio je Sinofarm vakcinu, zatim Fajzer, sputnjik i druge. Najbolje je da prime istu uz uslov da je prošlo više od šest meseci od poslednje doze. Treća doza je potrebna jer posle šest meseci efikasnost vakcine pada i potreban je podstrek”, rekla je Jovanovićeva.

Navela je da i lekari na samom vakcinalnom punktu mogu dati preporuku koju vakcinu da primite.

“Sve druge kombinacije su moguće, jedino kod ‘sputnjik ve’ vakcine kao buster doza daje se prva doza te vakcine”, rekla je za RTS doktorka Verica Jovanović.

KOMENTARIŠI