Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Milorad Spasojević apelovao je na građane koji se odluče da praznik rada proslave u nekim od izletištima da, prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom, budu oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara.

“Ako naši sugrađani ipak imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to onda mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima. Potrebno je doneti i vodu s kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo“, istakao je Milorad Spasojević.

Podsetio je da je, prema Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa kazne su od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Spasojević je istakao da će pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP dežurati na izletničkim mestima i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.

Podsetio je da je izuzetno važno da se građani odgovorno ponašaju jer se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost po živote i zdravlje naših građana, a nanosi i velike materijalne štete.

KOMENTARIŠI