Opština Golubac je jedna od 15 komuna u Srbiji koje su iz Republičkog budžeta dobila sredstva namenjena za podsticaj rađanja, ostanak mladih parova na selu i podizanje zdravstvene kulture koje realizuje Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Za sprovođenje mera populacione politike država je izdvojila 150 miliona dinara. Radi se o nepovratnim sredstvima.

Kriterijumi po kojima se odlučivalo ko će dobiti sredstva bili su materijalni status stanovnika i kvalitet projekta. Imajući u vidu lošu populacionu politiku, rukovodstvo i građani opštine Golubac zajednički su pokrenuli inicijativu za sprovođenje mera na snižavanje psihološke cene roditeljstva i edukaciju građana za poboljšanje mlade populacije.

– Ove godine je Kabinet za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije raspisao konkurs na kome je opština Golubac aplicirala i dobila preko 800 hiljada dinara za rešavanje problema populacione politike, jedna je snižavanje psihološke cene roditeljstva, a druga edukacija građana za poboljšanje mlade populacije, kaže koordinator za projekte opštine Golubac, Aleksandar Đukić.

Kroz aktivnosti rešavanja psihološke mere roditeljstva opština Golubac je sprovela zapošljavanje tri starije ženske osobe koje će pomagati porodicama sa više dece, odnosno za mlade majke, u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova. To su poslovi pranja, peglanja, čišćenje prostorija u kome borave deca, održavanje prostora za higijenu i drugih poslova u kući.

– Najbolji efekti svih ovih sprovedenih mera može se videti posle nekoliko godina, ali mi se nadamo da ćemo edukacijom građana i prestavljanjem rezultata rada na snižavanju psihološke cene roditeljstva doći do toga da već naredne godine proširimo na još neka naselja kao što su Miljević, Krivača, Dobra i još nekoliko naselja koja budu zainteresovana za ovu vrstu usluga. Ovaj projekat sada se sprovodi u Golupcu, Braničevu, Bikinju i Bariču, dodao je Đukić.

Predstavnici Kabineta za demografiju i populacionu politiku u naselju Braničevo obišli su tri porodice u kojima se sprovodi ovaj projekat.

– Opština Golubac je aplicirala za meru suzbijanja, odnosno smanjenja psihološke cene roditeljstva i mi smo danas obišli tri porodice u naselju Braničevo gde smo se na licu mesta uverili kako taj servis funkcioniše i videli smo te žene koje rade taj posao kao i zadovoljne majke kojima olakšavamo svakodnevne poslove u kući, naglasio je Marin Jovanović, savetnik u Kabinetu. Znači ove žene će pomagati majkama u čuvanju dece, pranju i peglanju veša, i svim drugim poslovima, što će omogućiti da majke imati više slobodnog vremena da provode sa svojom decom. Marin Jovanović je rekao i da je otvaranje odeljenja srednje škole u Golupcu dobra mera koja će doprineti da mladi ostanu u svom mestu i da tu zasnuju porodicu.

– Želim da pohvalim rukovodstvo opštine Golubac koje je u ovim teškim vremenima prepoznalo problem populacione politike i svim nezaposlenim majkama koje koje dobiju treće dete, da u narednih 15 godina dobijaju mesečno po 25 hiljada dinara, što je dobar i jedini primer u Srbiji. Bilo bi dobro da i ostale i mnogo razvijenije opštine u Srbiji slede primer Golupca i ovaj projekat sprovode u svojim sredinama i tako doprinose boljoj demografskoj slici Srbije, dodao je Jovanović.

U nekim mestima godišnje samo jedna-dve bebe

Osnovni uzroci “bele kuge'”, kako procenjuju stručnjaci, jesu nedovoljna privredna razvijenost opštine, sporo rešavanje stambenih pitanja, veliki broj nezaposlenih, narušena polna struktura stanovništva, odlazak mladih na privremeni rad u inostranstvo, spora urbanizacija i teški uslovi života i rada na selu. Za decu kao da je sve manje vremena, pa tako u nekoliko naselja iz kojih su većina meštana na privremenom radu u inostranstvu, godišnje se rodi od jedne do dve bebe, za razliku od pre četiri decenije kada se u svakom selu ove podunavske opštine čuo glas novorođenih beba u pedesetak porodica. Uz sve ovo, na širenje “bele kuge'” u znatnoj meri utiče i poremećaj sistema vrednosti. Jer, danas mladi teško dolaze do nekog posla, a oni koji su imali sreće da se zaposle mnogo su više zainteresovani da se provode, nego da formiraju porodicu.

KOMENTARIŠI