Foto: Urban City // B.P.

Prema istraživanju „Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji – LTI“, koje je i ove godine sprovela Transparentnost Srbija, opština Veliko Gradište ocenjena je visokom ocenom, kako u dopisu opštini navode iz ove organizacije.

Transparentnost Srbija već godinama sprovodi ovo istraživanje, a na osnovu metodologije ustanovljene 2015. godine ponovo su ocenjene i rangirane sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Kako se navodi, Veliko Gradište na ovom rangiranju ima indeks 71, na skali od 0 do 100, i nalazi se na 9. mestu među 145 rangiranih JLS, što je odličan rezultat i taj skor bi pre dve godine bio dovoljan za prvo mesto. Takođe, iz Transparentnost Srbija kažu i da je ocenjeni rezultat daleko bolji u odnosu na LTI 2020, za 10 poena, i za 4 mesta na tabeli te da je konačan rezultat znatno iznad proseka cele Srbije, koji iznosi 48.

Kako napominje Transparentnost Srbija, jasno je da postoji potencijal i za dalji rast, a opština Veliko Gradište je spremna da ispuni ova očekivanja sprovođenjem niza preporučenih mera za povećanje nivoa transparentnosti i jačanje poverenja građana.

KOMENTARIŠI