Organizovana “Akcija za zdravlje” u Požarevcu

Organizovana “Akcija za zdravlje” u Požarevcu

Povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba, ali i Svetskog dana srca u Domu Crvenog krsta Požarevac organizovana je “Akcija za zdravlje” u kojoj su svi zainteresovani građani imali mogućnost da provere svoje zdravlje.

Kroz akciju je izvršeno merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, nivo holesterola i na osnovu rezultata građani su dobili savete kako da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. U jučerašnjoj akciji obavljeno je 30 pregleda.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra sa ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kome živimo potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Ove godine Međunarodni dan starijih osoba obeležava se pod sloganom „Digitalna ravnopravnost za sve generacije“. Usmeren je na uvažavanje prava i potreba korisnika digitalnih tehnologija kako bi se osigurala digitalna ravnopravnost za sve generacije, što uključuje odgovarajuće javnozdravstvene politike, pristupačnost, digitalnu pismenost i bezbednost na internetu. Prema popisu iz 2011, godine udeo starijih preko 65 godina 17,4 osoba a udeo starijih preko 80 godina 3,5 %.Prema projekcijama Republičkog zavoda za statistiku do 2030. Godine udeo starijih od 65 godina će porasti na preko 21 procenat. A udeo starih preko 80 godina porašće na 5%.

Pored ovih akcija Crveni Krst Požarevac u oktobru mesecu posvećenom starim osobama planira i proveru zdravstvenog stanja za stara lica u gradskoj opštini Kostolac u saradnji sa patronažnom službom Doma zdravlja Kostolac, ali i niz anketa i poseta starijima uz dodelu prigodnih paketa pomoći.

KOMENTARIŠI