Oskar 2022: KODA najbolji film, šamar Vila Smita, ali i šamar za...

Oskar 2022: KODA najbolji film, šamar Vila Smita, ali i šamar za Šape pasje

Foto: Pixabay

Veliki trijumf filma KODA, veliki poraz Netfilksovog vesterna. Dina osvojila najviše Oskara.

Porodična drama KODA (akronim za Dete gluvih roditelja) dobio je Oskara za najbolji film 2022. godine, pobedivši velike favorite poput Šape pasja (The Power of The Dog), Belfast i Ne gledaj gore (Don’t Look Up).

Na 94. dodeli Oskara, najviše nagrada pokupila je Dina Denisa Vilneva – šest, a Džejn Kempion je postala treća žena koja je dobila nagradu za najbolju režiju (Šape pasje).

Oskara za najboljeg glumca dobio je Vil Smit za ulogu u filmu Kralj Ričard o ocu teniskih šampionki Sereni i Venus Vilijams, a Džesika Čestejn za glavnu žensku ulogu u filmu Oči Tami Fej (The Eyes of Tammy Faye).

Vil Smit je šokirao prisutne, ali ne zbog osvojenog Oskara, već zbog šamara koji je na bini udario Krisu Roku.

Udarac je dobio i Netfliks čiji je film Šape pasje imao najviše nominacija – 12, a osvojio je samo jednog Oskara.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Arijana Debouz (Priča sa zapadne strane), dok je Troj Kosur dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu KODA.

Nagradu za najbolji originalni scenario osvojio je Belfast Keneta Brane.

Za najbolji strani film nagrađena je japanska drama Vozi me.

Jedna od intriga večeri, pored proglašenja pobednika, bila je i moguće obraćanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, što su tražili i pojedini glumci.

Šon Pen, koji snima dokumentarni film o ratu u Ukrajini, rekao je da će uništiti sve Oskare koje je osvojio do sada ako se Zelenski ne bude obratio.

Obraćanje predsednika Ukrajine se nije dogodilo, ali su u pauzi ceremonije organizatori na ekranima izneli zvanično saopštenje filmske akademije i zamolili publiku da minutom ćutanja oda počast žrtvama rata u Ukrajini.

KOMENTARIŠI