Osmoro uhapšenih zbog sumnje na pranje 500 miliona dinara

Osmoro uhapšenih zbog sumnje na pranje 500 miliona dinara

Foto: MUP / arhiva

Policija je uhapsila osam osoba u nastavku akcije “Gnev”, zbog sumnje da su neovlašćenim kreditiranjem građana protivpravno prisvojile 500 miliona dinara. Terete se da su pozajmljivali novac uz visoku kamatu i obezbeđivali se upisom zaloga nad nepokretnostima. Privremeno im je oduzeta imovina u vrednosti od oko 407.300 evra, oko četiri kilograma zlatnog i 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika.

U nastavku akcije “Gnev”, policija i pripadnici Uprave kriminalističke policije, po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, uhapsili su osam osoba zbog sumnje da su neovlašćenim kreditiranjem građana protivpravno prisvojile 500 miliona dinara, saopštio je MUP.

Uhapšeni su S. N. (1959), P. S. (1947), K. V. (1960), S. A. (1960) i V. D. (1982), koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo pranje novca, M. D. (1955), osumnjičen za pranje novca u pomaganju, kao i M. Đ. (1973) i D. B. (1977), koji se terete za krivična dela iz člana 136. Zakona o bankama, zelenaštvo i pranje novca, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će krivičnom prijavom biti obuhvaćene još tri osobe, od kojih se za dve intenzivno traga, dok je treća odranije u pritvoru.

Visoka kamata građanima i sticanje stanova

Osumnjičeni se terete da su, duže vreme, pozajmljivali građanima novac uz visoku kamatu i obezbeđivali se upisom zaloga nad nepokretnostima.

Potom su, sumnja se, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način oni su, sumnja se, stekli veliki broj nepokretnosti. Vlasnici stanova i kuća postali su i na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima, ističe se u saopštenju MUP-a.

Oduzeta imovina, zlato, srebro, umetničke slike

Terete se da su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist od više od 500 miliona dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni, privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 407.300 evra, oko četiri kilograma zlatnog nakita, 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika.

Osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima na deviznim i dinarskim računima u poslovnim bankama u iznosu od 644.806 evra, 100.684 dolara, 101.867 švajcarskih franaka i 6.966.014 dinara, kao i nepokretnostima: 47 stanova, 59 kuća, 10 lokala, 22 pomoćne zgrade, jedna stambeno-poslovna zgrada, garaža i oko 189 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Ukupna vrednost privremeno oduzete imovine u pretresima i imovine na koju je stavljena zabrana raspolaganja iznosi oko 5.000.000 evra, kaže se u saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova. Oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

KOMENTARIŠI