Osnaživanje mladih poljoprivrednika: Mladi poljoprivrednici dobili donacije

Osnaživanje mladih poljoprivrednika: Mladi poljoprivrednici dobili donacije

Foto: Urban City / B.P.

Fondacija Ana i Vlade Divac je već gotovo 10 godina prisutna na selima širom Srbije sa ciljem da podrži razvoj porodičnih gazdinstava i obezbedi bolje uslove za poljoprivrednike, a posledično i unapredi životne uslove porodica koje žive na selima.

Do sada je direktno podržano 701 gazdinstave sa donacijama u vrednsoti od preko 110.000.000 dinara.

Sa željom da se posebno podrže i motivišu mladi da svoju perspektivu vide na selu i da budu uspešni poljoprivrednici smo 2018. godine pokrenuli projekat Osnaživanje mladih poljoprivrednika. Pilot projekat je relaizovan tokom 2018. godine u srednjim poljoprivrednim školama u Rumi i Požegi uz podršku Nemačke razvojne agencije GIZ koji je podržao implementaciju projekta. Fondacija Divac je sredstvima svojih individualnih donatora iz dijaspore i lokalnih samouprava Rume i Požege formirala fondove koji se koriste isključivo za donacije učenicima sa najboljim idejama za razvoj porodičnog gazdinstva. Na konkurs se prijavilo 47 učenika, a komisija je odlučila da podrži njih 16 sa ukupnim sredstvima od 2.750.000 dinara.

U 2019. godini su u projekat uključene srednje poljoprivredne škole u Prokuplju, Požarevcu i Požegi. Uz navedene lokalne samouprave, projekat su podržale i Gornji Milanovac, Arilje i Žagubica i formiran je fond za donacije u ukupnom iznosu od 4.716.000 dinara. Na konkurs se prijavilo 56 učenika, od kojih je donacijama podržano njih 33 kojima se nabavlja raznovrsna oprema, mehanizacija, domaće životinje, sadni materijal i drugo prema potrebama svakog pojedinog gazdinstva.

Osim donacije, začajna intervencija je u tome da se mladi edukuju kako da napišu poslovni plan i da se prijave na druge konkurse i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva. Zaključak iz razgovora sa brojnim poljoprivrednicima je da nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima za prijavu za podsticajna sredstva od lokalnog do nacionalnog nivoa. Takođe, svi korisnici dobijaju savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, te predloge za zasnivanje proizvodnja koje su profitabilnije. Posebno savetujemo porodice da gazdinstva registruju na mlade i tako ih podrže u želji da ostanu na selu, ali i da tako postanu konkurentniji na konkursima.

Realizacija projekta u Požarevcu

Realizacija projekta je počela u martu 2019. godine kada je učenicima predstavljen konkurs i kada su  pozvani da popune pojednostavljeni formular za biznis plan i da se prijave na konkurs. Samo 10  učenika se prijavilo i predalo adekvatno pripremjene aplikacije za šta su dobili podršku partnera na  projektu i, pogotovo, profesora srednje poljoprivredne škole.

Pred kraj škoslke godine, 14. juna, su predstavljeni rezultati projekta i konkursa nakon čega je raspisan tender za nabavku opreme. Fond za donacije učenicima je iznosio 1.446.000 dinara i formiran je doprinosom fondacije Divac od 610.000 dinara, grada Prokuplja od 600.000 dinara i opštine Žagubica od 236.000 dinara. Nabavka je realizovana početkom jula nakon čega je oprema isporučena korisnicima na kućnu adresu. U nabavci je realnizovano 1.445.549 dinara.

Terenska poseta je obavljena u nekoiko navrata tokom druge polovine jula i početkom avgusta sa predstavnicima grada Prokuplja, TV SAT i produkcije AgroJug. Svi mladi poljoprivrednici su dobili donacije, vrlo su zadovoljni sa dobijenom pomoći, a njihovi članovi domaćinstva su ponosni na svoje mlade koji su već doprineli razvoju gazdinstva.

Mladi poljoprivrednici koji su dobili donacije:

1. Aleksandar Adamović, Osanica, Žagubica. Traktorske rotaciona kosilica i prskalica sa granama – 226.080 din.

2. Filip Milanović, Krvije, Petrovac. Spiralna mešalica za testo – 109.920 din.

3. Ana Ranisavljević, Mišljenovac, Kučevo. Plastenik 15*2,5m – 117.600 din.

4. Vladimir Simić, Kulič, Smederevo. 4 nazimice – 135.000 din.

5. Jovana Petrić, Osanica, Žagubica. 25 LR košnica i prateća oprema – 204.490 din.

6. Nemanja Lupšić, Melnica, Petrovac. Traktorska prskalica – 100.080 din.

7. Aleksandar Živković, Trnjane, Požarevac. 9 jagnjadi – 159.300 din.

8. Ivan Stanojević, Beranje, Požarevac. 20 DB košnica i prateća oprema – 201.380 din.

9. Aleksandar Radosavljević, Kudreš, Golubac. Jednogodišnje sadnice lešnika – 130 kom. – 85.500 din.

10. Marko Ranković, Simićevo, Žabari. 6 jagnjadi – 106.200 din.

KOMENTARIŠI