Osnovna škola „Kralj Aleksandar I“ proslavila 80 godina postojanja

Osnovna škola „Kralj Aleksandar I“ proslavila 80 godina postojanja

Svečanom akademijom u požarevačkom Centru za kulturu OŠ „Kralj Aleksandar I“ proslavila je osam decenija rada i postojanja.

Manifestacija Kraljevski dani trajala je nekoliko nedelja i završnica je bila Svečana akademija na kojoj je bio bogati kultrurno umetnički program i dodeljene su zahvalnice i povelje zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Foto: Grad Požarevac

Na samoj akademiji goste je pozdravio direktor škole Goran Seger koji je istakao da su u prethodnoj godini realizovali velike investicije što ih, kako kaže, obavezuje da još kvalitetnije i sadržajnije rade i postižu bolje rezultate. Mnogo toga je urađeno sredstvima grada Požarevca, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva pravde, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U godini jubileja škola je dobila novi izgled – urađeni su novi toaleti, dvorište škole, nabavljen novi školski nameštaj, novi računari, urađeni su podovi u pojedinim učionicama, nova bina koja menja enterijer škole. Takođe, urađena je i nova kanalizaciona mreža. Seger je još dodao da će i ubuduće nastaviti sa poboljšanjem uslova rada u školi kako za nastavno osoblje tako i za učenike.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je u svom govoru istakao:

”Tokom proteklih decenija bilo je različitih promena u školi. Promena imena, promena namene i forme, promena infrastrukture i kapaciteta, nastavnog kadra i ljudi na njenom čelu. Ipak, jedna stvar se nikada nije menjala. Bilo da se, neposredno nakon II Svetskog rata zvala “Škola broj 3“, ili “Veljko Dugošević“ od 1948. do 2002. godine a i pre i posle toga sa imenom “Kralj Aleksandar I“, uvek je cilj bio isti. Cilj, da vrsni pedagozi škole prenesu svoje znanje mladim Požarevljanima, kojima se kasnije tokom studija i nakon njih, grad uvek ponosio. Čestitajući vam ovaj značajan jubilej, želim da se zahvalim i roditeljima dece koja su pohađala nekada i pohađaju danas vašu školu. Njihova odluka da vam povere na čuvanje i obrazovanje ono najvrednije što imaju, dovoljno govori i o veličini i značaju Osnovne škole “Kralj Aleksandar I“.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Grad Požarevac

Kao gradonačelnik ovog grada, ali i kao jedan od Požarevljana, osećam veliku radost zbog svake škole koja na našoj teritoriji unapredi svoj izgled i uslove rada u njoj. Osnovna škola “Kralj Aleksandar I“ jedna je od onih koja je, u pozitivnom smislu, teško prepoznatljiva u odnosu na period od pre nekoliko godina. Pa i danas, mašine koje su u vašem dvorištu, rade na tome da deci bude što prijatniji boravak u svojoj školi, dostojan učenika u 21. veku. To je deo posla nas iz lokalne samouprave. Radimo ga shodno obećanju koje smo dali svim građanima kada smo preuzeli odgovornost za vršenje vlasti u našem Požarevcu. Ipak, imali smo i dodatnu motivaciju. Ona nam se ogledala u sjajnoj deci koju su ova i sve ostale požarevačke škole iznedrile. Znajući da su na tom putu ključnu ulogu odigrali učitelji i nastavnici, obaveza grada je da vam, u skladu sa svojim mogućnostima obezbedi najbolje uslove za rad. Rekao sam mnogo puta ranije, a evo danas je možda i najbolja prilika da ponovim tu svoju molbu. Molim uvažene učiteljice i učitelje, nastavnice i nastavnike, da krunu škole “Kralj Aleksandar I“ nikada ne prestanu da ukrašavaju onim najvrednijim što svaki grad ima, decom željnom znanja, onima, koji će u budućnosti preuzeti naš Požarevac u svoje ruke. Znajući to, znam da nas u godinama pred nama čeka još sjajniji i razvijeniji Požarevac.“

KOMENTARIŠI