Osumnjičenom za ubistva u okolini Mladenovca i Smedereva produžen pritvor za još...

Osumnjičenom za ubistva u okolini Mladenovca i Smedereva produžen pritvor za još tri meseca

Foto: Urban City // I.P.

Za još tri meseca produžen je pritvor U. B. (21), koji se sumnjiči da je u pucnjavi 4. maja u okolini Mladenovca ubio devetoro i ranio 13 meštana, nakon što je Apelacioni sud odbio žalbu na prethodnu odluku koju je podneo njegov branilac.

Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća 8. avgusta, odbio je kao neosnovanu žalbu branioca okrivljenog i potvrdio prvostepeno rešenje, saopšteno je iz suda.

Kako je navedeno, iz spisa predmeta i svih do sada prikupljenih dokaza, proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo teško ubistvo, krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, krivično delo otmica i krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Pravilan je zaključak iz prvostepenog rešenja da postoje okolnosti koje ukazuju na to da će se okrivljeni kriti, odnosno dati u bekstvo i uticati na neispitane svedoke, ukoliko se nađe na slobodi, kaže se u saopštenju.

“Apelacioni sud nalazi i da imajući u vidu radnje za koje je okrivljeni osnovano sumnjiv, koje su preduzete u relativno kratkom vremenskom periocu i u kontinuitetu, a kojima je ispoljio naročitu upornost, istrajnost, bezobzirnost, brutalnost i odsustvo empatije prema oštećenima, ostavljajući bez ikakve pomoći i napuštajući lice mesta događaja, uz ispoljavanje visokog stepena kriminalne volje, sve navedene okolnosti predstavljaju osobite okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo”, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Kako se ističe, sud je pošao od toga da su o događaju informisali svi štampani i elektronski mediji u Srbiji i da je o navedenom obaveštena čitava javnost Srbije, kao i činjenice da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je navedene radnje preduzeo dan nakon pucnjava u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu koja se dogodila 3. maja, kada je učenik iste škole lišio života devet učenika i domara i kada je već postojalo uznemirenje javnosti i građana na teritoriji cele Republike, dodatno izazvao i razvio osećaj ličnog straha, nespokojstva i sigurnosti.

U konkretnom slučaju Apelacioni sud nalazi da i dalje postoji uznemirenje javnosti koje je takvog intenziteta da može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, s obzirom na to da se kritični događaj odigrao pre nešto više od dva meseca.

KOMENTARIŠI