Otarasite se mahovine

Otarasite se mahovine

Nije retka pojava da se na terasama, balkonima ili vrtnim stazama pojave lišaji. Možete ih ukloniti hemijskim sredstvima, struganjem, pomoću uređaja za čišćenje pod pritiskom, ali i pomoću kućnih recepata.

Mahovina na terasama, balkonu ili na vrtnim stazama posle zime nije retka pojava, izgleda ružno i vrlo je opasna jer lako možete da se okliznete ako na nju stanete. Postoji nekoliko efikasnih načina da se mahovine otarasite – hemijskim sredstvima, struganjem, ili pomoću uređaja za čišćenje pod pritiskom.

 Vodite računa o tome da hemijska sredstva ne bi trebalo da se koriste na drvenim površinama jer je drvo osetljivo i može doći do trajnih oštećenja. U takvim slučajevima bolje je koristiti stare i isprobane kućne recepte.
print-zel-but-png

Ako treba da uklonite mahovinu, travu ili neki drugi korov oko kamenih ploča, onda je rešenje u redovnom plevljenju ili spaljivanju. Postupak spaljivanja korova verojatno ćete morati nekoliko puta da ponovite. Lišaji se sa vrtnog nameštaja mogu ukloniti limunskim sokom ili sirćetom. Nameštaj od mekanog drveta očetkajte grubljom četkom.

Prilikom čišćenja balkonske ograde prvo treba skinuti rđu žičanom četkom. Domaći recept za uklanjanje rđe je vruća voda pomešana sa limunovim sokom. Međutim, to baš i nije trajno rešenje. Na zarđala područja, za uspešnu i dugotrajnu borbu protiv rđe, prvo nanesite specijalni primarni premaz, a zatim ogradu premažite bojom u dva sloja.

Nemojte da zaboravite i da se rešite krtičnjaka u travnjaku i ostataka stabla ili žbunova koji su se osušili.

KOMENTARIŠI