Otkriven spomenik Slobi, pojavio se Marko Milošević

Otkriven spomenik Slobi, pojavio se Marko Milošević

Marko Milošević, sin bivšeg predsednika Srbije i Savezne republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, pojavio se na otkrivanju spomenika svome ocu u Moskvi. Ovo je prvo pojavljivanje Marka Miloševića posle kremacije Mire Marković 2019. godine.

Milošević, za kojim je na snazi poternica Interpola, bio je na otkrivanju spomenika u društvu Aleksandra Zaldostanova, osnivača i vođe moto kluba “Noćni vukovi”, inače bliskog prijatelja Vladimira Putina.

Marko je dao izjavu pred kamerom:

– Kao što je na ovoj tabli napisano, mi smo nažalost bili proba onoga što se dogodilo u Rusiji i što se sada događa u Ukrajini. Jugoslovenska kriza, jugoslovenski ratovi su isti, samo je ovo sada u Ukrajini ubrzana varijanta. Mi smo, nažalost, bitku izgubili, ali rat, nadam se, nismo. Na našim greškama i na našoj sudbini, Rusi su naučili lekciju i pobedićemo! Za pobedu – rekao je Milošević, dok je neko pored njega dodao „Srbina čuva slava i Bog“, a Zaldastanov pokazao tri prsta.

Spomenik Slobodanu Miloševiću je bronzana statua i rad beogradskog vajara Dragana Radenovića. Uz nju se nalazi i tabla na kojoj piše njegov navodni citat: “Rusi! Sada se obraćam svim Rusima, stanovnicima Ukrajine i Belorusije jer vas na Balkanu smatraju takođe Rusima. Pogledajte nas i zapamtite – sa vama čine isto kada ste odvojeni i pokazujete slabost. Zapad – pobesneli pas na lancu – hvata vas za grlo“.

Za ime Marka Miloševića vezuju se brojne optužbe. Jedna od njih je da je 2. maja 2000. godine usred dana u centru Požarevca brutalno pretukao tri člana Otpora i to pištoljem koji je držao u ruci. Zbog toga se Miloševiću sudilo u odsustvu u Požarevcu.

Fotografija unkaženog lica Radojka Lukovića postala je jedan od simbola otpora Miloševićevoj diktaturi. Prema navodima optužnice, sudilo mu se za zlostavljanje aktiviste Zorana Milovanovića, odnosno da ga je tukao i da mu je pretio uključenom motornom testerom da će ga iseći na komade i baciti u Veliku Moravu. Trojica otporaša su, kako je to bio “običaj” u to vreme, iako žrtve, uhapšeni i optuženi za vreme Miloševićeve vlasti.

Tužbe trojice “otporaša” nisu dobile epilog. Zbog zastarevanja slučaja, Milošević je oslobođen svih optužbi.

Protiv Marka Miloševića raspisana je crvena Interpolova poternica 2007. godine zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodi zbog sumnji da je jedan od glavnih organizatora šverca duvana od 1996. do 2001. godine.

Nevenčana supruga Marka Miloševića Milica Gajić i njegov sin, koji nosi isto ime kao i otac, žive u Srbiji u Požarevcu.

Marko Milošević pobegao je iz Požarevca i Srbije svega nekoliko sati pošto je Slobodan Milošević  svrgnut, 5. oktobra 2000. godine. u popodnevnim časovima tog dana sedeo je na naslonu stolice pekare Non Stop i ispijao viski, a kada je postalo jasno šta će se desiti, Marko je džipom prošao kroz deo demonstranata u centru Požarevca i otišao u nepoznatom pravcu…

Foto: Urban City / B.P.

Bio je vlasnik Radio Madone koja je u to vreme imala desetak frekvencija i nacionalnu pokrivenost, diskoteke “Madona”, Pekare “Non Stop”, Caffe-a “Pasagge” i radnje sa tehnikom “Cybernet Communications” u Tabačkoj čaršiji, parfimerije “Scandal na Terazijama”, dela Bambi Parka,…

KOMENTARIŠI