Ceremonija otkrivanja spomenika velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, održana je u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu.

Visok 23 metra i težak 68 tona, spomenik prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na „napuklom vizantijskom šlemu“ koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Vučić: Velik zato što je priča o nama velika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na otvaranju spomenika velikom županu Stefanu Nemanji da je župan pre nego što je postao „Simeon, morao prvo da bude Nemanja“ i rekao da su Srbi do „Nemanje bili pleme“, a od njega državotvorni narod.

„Da je Srbiji podario samo Svetog Savu mnogo bi joj podario, da joj je samo podario Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario, a podario nam je obojicu i Srbiju suverenu i jaku“, rekao je Vučić na otvaranju spomenika.

On je dodao da spomenik Stefana Nemanju predstavlja kao odlučnog vladara.

„Ovaj spomenik je veliki zato što je priča o nama velika, težak zato što je priča o nama često bila teška, ovaj spomenik je lep koliko je priča o nama lepa. Ovaj spomenik je prvenstveno priča o nama, o tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili i šta smo danas i šta hoćemo da budemo“, rekao je Vučić.

KOMENTARIŠI