Foto: Urban City / B.P.

Arheološkim istraživanjima potvrđeno je da se u uvali kod Golubačke tvrđave nalaze ostaci civilizacije od praistorije do kraja 19. veka. Nakon konzervacije, i posetioci Tvrđave Golubački grad moći će da uživaju u novim otkrićima.

Kada je Kodža Mahmud paša Anđelović, vezir osmanskog carstva konačno osvojio Golubac 1458. godine, obnovio je tvrđavu. To su dokazali i arheolozi koji su u podgrađu otkrili glinene peći za pravljenje kreča koji se u zidinama nalazi i danas.

“Našli smo četiri komada u nizu. Prečnika do četiri metra, dubine oko dva metra, ukopane u lesje, u glinu od koje su i napravljene i koje su imale kalotu od rimskih opeka dostupnih. Znamo iz prethodnih istraživanja da je ovde bilo selo Kupe. Sve peći imaju opeke sa pečatima legije četvrte Flavijeve i sedme Klaudijeve”, navodi Marina Bunardžić, arheolog savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Rimske opeke sa ostalim arheološkim nalazima potvrđuju i da je život u podgrađu tvrđave, u uvali ispred ridanske stene, tekao kontinuirano od praistorije do kraja 19. veka. I da se nakon pomeranja turske granice na sever ovde razvila civilna varoš Golubac, kako je Evlija Čelebi i pisao.

“Imamo ostatke civilnih kuća sa podnicama od lepa, a imamo i ostatke javnih objekata kao što su zanatske radnje, čajdžinice i sve što je bilo potrebno jednoj varoši”, dodaje Marina Bunardžić.

Kada iskopavanja i konzervacija budu završeni, kroz ovaj vremeplov u okviru arheološkog parka prošetaće i prvi turisti.

“Staza će ići kroz lokalitet. Sve što je pronađeno, posetioci će moći da vide levo i desno od staze i ta staza će se spajati sa stazom ka ulazu u tvrđavu”“, zaključuje Iskra Maksimović, direktorka Društva “Tvrđava Golubački grad”.

Stručnjaci će se truditi da staza bude verna originalu koja je morala da ima pravac dovoljno dug da konjanici ujašu u tvrđavu u galopu.

KOMENTARIŠI