Otvara se novi rudnik uglja u Braničevskom okrugu? Zalihe “crnog zlata” 34...

Otvara se novi rudnik uglja u Braničevskom okrugu? Zalihe “crnog zlata” 34 miliona tona

Postojeći rudnik uglja “Jasenovac” kod Krepoljina je pred zatvaranjem zbog toga što su sve rezerva uglja na tom potezu gotovo iscrpljene

Magistar Ljubiša Ilić imenovan je za pomoćnika predsednika Opštine Žagubice Safeta Pavlovića koji će se baviti pitanjima o energetskim potencijalima opštine. Inače, Ilić je energetski stručnjak koji je u svojoj karijeri bio zamenik direktora rudnika “Rembas”, četiri godine obavljao je i funkciju pomoćnika ministra energetike.

Glavni posao novog pomočnika predsednika Opštine Žagubica biće realizacija projekta otvaranja rudnika uglja na ležištu Melnica blizu Petrovca na Mlavi od čega će imati koristi i stanovnici žagubičke i petrovačke opštine, jer bi za eksploatisanje uglja bilo potrebno preko 400 radnika.

Postojeći rudnik uglja “Jasenovac” kod Krepoljina je pred zatvaranjem zbog toga što su sve rezerva uglja na tom potezu gotovo iscrpljene, pa se traže nova nalazišta kako ne bi rudari iz tog rudnika ostali bez posla. Alternativa rudniku Jasenovac je novootkriveno nalazište Melnica, za koje je magistar Ilić uradio detaljan projekat. Prema rečima Ilića, što je naveo i u svom projektu, procenjeno je da nalazište uglja Menica ima zalihe “crnog zlata” od gotovo 34 miliona tona.

“Još dok sam bio u ministarstvu ja sam istraživao I u potpunosti sagledao ležište Melnica, koje se nalazi kod Petrovca na Mlavi. Mislim da bi to bila dobra zamena, ne samo za rudnik Jasenovac, već za celu Srbiju, budući da su tamo ogromne rezerve od 34 miliona tona uglja I da se tamo može ostvarito godišnja proizvodnja od 400 do 500 hiljada tona uglja, što je viiše od proizvodnje svih jamskih rudnika na teritoriji Srbije“, rekao je Ilić I dodao: “Ovo nalazište bilo bi dobra zamena jer bi imali dovoljno uglja za industriju, grejanje, toplane… a sa druge strane radnici iz rudnika Jasenovac ne bi ostali bez posla, već bi radili u novo otvorenom rudniku. Šta više, za rad u novom rudniku bilo bi potrebno mnogo više radnika, njih oko 450, što je mnogo više od broja radnika u Jasenovcu, pa bi se otvorila i dodatna radna mesta”.

On je naglasio da je projekat do detalja razradio, gde je tačno naveo o ekonomskoj isplativosti projekta, načinom realizacije i o svim pojedinostima vezanim za projekat.

Ilić je na kraju zaključio da je uveren sam da će veoma brzo dobiti saglasnost države i Vlade, kako bi što pre krenuli u realizaciji projekta.

Predsednik opštine Žagubice, Safet Pavlović dao je punu podršku svom novopostavljenom pomoćniku u realizaciji projekta poručivši da taj projekat može preporoditi Homoljski kraj. “Svi oni koji imaju dobre ideje i projekte su dobrodošli u opštinu na čijem sam čelu. Celukupno žagubičko rukovodstvo pružiće im punu podršku u realizaciji njihovih namera”, poručio je Safet Pavlović.

KOMENTARIŠI