Foto: Urban City / B.P.

FEDRAS je sinoć pred brojnim gostima i žiteljima opštine Malo Crniće svečano otvoren po 50. put u spomen parku kod zgrade opštine.

FEDRAS – Festival dramskih amatera sela Srbije za 50 godna postojanja nikada nije izostao, jači je i od ratova, virusa, vremenskih nepogoda. Retko koji grad i opština u Srbiji može da se pohvali nekom manifestacijom koja traje pola veka bez prekida.

Samom otvaranju FEDRAS-a prethodila je svečana sednica Skupštine opštine Malo Crniće. Program 50. FEDRAS-a ove godine traje čak devet dana. Biće prikazano više od 20 predstava, likovne izložbe, promocije knjiga i časopisa, a festival će obogatiti i specijalni gosti.

Foto: Urban City / B.P.

FEDRAS je svečano otvorila glumica i estradna umetnica Snežana Savić. Prve večeri festivala predstavili su se domaćini OAP “Branislav Nušić” Malo Crniće predstavom “Prosjačka opera”.

Ove godine stručni žiri festivala je u sastavu Cisana Murusidze Čolović, reditelj iz Beograda, Rade Marjanović i Zlata Numanagić dramski umetnici iz Beograda. Karte za sve predstave ovogodišnjeg Fedrasa su besplatne.

FEDRAS je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja. Počeo je nanametljivo sa amaterima naše Opštine da bi ubrzo okupio sva amaterska pozorišta i dramske sekcije pri kulturno-umetničkim društvima mnogih krajeva republike Srbije. Danas je to manifestacija od značaja za čitavu Republiku. I evo godinama uspešno okuplja najuspešnije pozorišne grupe sela Srbije sa obema pokrajinama.

Do sada je na FEDRAS-u izvedeno preko 400 pozorišnih predstava u konkurenciji i veliki broj van konkurencije na sprskom, rumunskom, mađarskom, rusinskom, slovačkom, albanskom i drugim jezicma. Pored dramskih amatera, FEDRAS okuplja i pesnike, slikare, muzičare, i druge stvaraoce sa teritorije republike Srbije. Na FEDRAS-u se organizuju i okrugli stolovi, uglavnom sa tematikom pozorišnog amaterizma u selima Srbije.

Opširnije u video prilogu koji smo spremili za vas:

KOMENTARIŠI