Otvoren 51. FEDRAS u Malom Crniću

Otvoren 51. FEDRAS u Malom Crniću

51. FEDRAS, Foto: Urban City // A.K.

Svečanom akademijom i tradicionalnim dizanjem zastave večeras je u Malom Crniću svečano otvoren 51. FEDRAS.

U spomen parku organizovana je svečana akademija u kojoj su učestvovali Pevačka grupa „Arija” Centra za kulturu opštine Malo Crniće, Narodni orkestar Centra za kulturu opštine Malo Crniće, OAP „Branislav Nušić” Malo Crniće.

Foto: Urban City // A.K.

Svečanoj akademiji prisustvovao je Radovan Jokić, pomoćnik ministra Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i drugi zvaničnici i brojni gosti. U ime domaćina obratio se i pozdravnu reč uputio predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević.

Voditelj fedrasa bio je Valentino Oljača, o životu i postojanju FEDRAS-a govorila je Danijela Božičković Radulović, direktorka biblioteke Srboljub Mitić, gost festivala bio je i Ljubomir Ivković.

Festival je zvanično otvorila Danina Jeftić, dramska umetica iz Beograda.

Foto: Urban City // A.K.

U devet festivalskih dana publika će imati prilike da pogleda 17 pozorišnih predstava, kao i niz propratnih manifestacija. Organizator FEDRAS-a je Centar za kulturu opštine Malo Crniće . Generalni pokrovitelj Festivala je opština Malo Crniće uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanja Republike Srbije.

Sve predstave prati i ocenjuje Stručni žiri u sastavu Vladimir Đorđević, dramski pisac, scenarista, Nebojša Bradić, bivši ministar kulture, pozorišni reditelj i profesor glume i Lidija Vukićević, dramska umetnica iz Beograda.

Od 19.30 na programu je predstava “Dr” koju  izvodi OAP “Branislav Nušić” Malo Crniće.

FEDRAS – Festival dramskih amatera sela Srbije za 51 godinu postojanja nikada nije izostao, jači je i od ratova, virusa, vremenskih nepogoda. Retko koji grad i opština u Srbiji može da se pohvali nekom manifestacijom koja traje pola veka bez prekida.

FEDRAS je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja.

Pored dramskih amatera, FEDRAS okuplja i pesnike, slikare, muzičare, i druge stvaraoce sa teritorije republike Srbije. Na FEDRAS-u se organizuju i okrugli stolovi, uglavnom sa tematikom pozorišnog amaterizma u selima Srbije.


Ovaj tekst objavljen je osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja opštine Malo Crniće pod nazivom “MALO CRNIĆE ZA PONOS 2022”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI