Otvoren auto-put kroz Crnu Goru

Otvoren auto-put kroz Crnu Goru

Most Moračica, avgust 2021 // Foto: Urban City // B.P.

Otvorena je prva deonica auto-puta kroz Crnu Goru od Smokovca kod Podgorice, do Mateševa kraj Kolašina.

Ukupna dužina deonice je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, 16 tunela, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova. Crnogorski premijer Dritan Abazović predložio je da auto-put bude nazvan po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji. Auto-put je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svetom, poručio je Abazović.

Na Pelovom brijegu održana je svečanost povodom otvaranja prioritetne deonice auto-puta Smokovac–Mataševo. Dritan Abazović je poručio da je možda i najveći neimarski poduhvat u istoriji te zemlje zalog za razvijenu Crnu Goru koju će ostaviti deci.

“Zato danas, sedam godina od početka izgradnje, ne otvaramo samo put, već i perspektivu – za građane i privredu, za Crnu Goru i njenu budućnost. Auto-put je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svijetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, glavni grad sa sjeverom, Crna Gora sa Evropom”, rekao je Abazović.

Auto-put, kako je dodao, ukazuje na novi pravac koji je potreban razvoju Crne Gore.

“To je razvoj sjevera i ispravljanje nepravde učinjene prema ovoj regiji. Zato, neka ovaj put vodi sjever i cijelu Crnu Goru naprijed. Preko sjevera i mreže trans-evropskih koridora u Evropsku uniju i porodicu naroda kojoj pripadamo”, naveo je Abazović.

Ukazao je da će ta investicija otvoriti nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajac domaćoj privredi.

“Posebno završetkom auto-puta od Boljara do Bara, Crna Gora će sa lukom biti jedan od važnih pravaca u tranzitnim saobraćajnim tokovima Balkana. Nema bolje simbolike nego 13. jula, za Dan državnosti, otvoriti prvu dionicu auto-puta. Ovaj datum vodio je Crnu Goru do neslućenih visina – dobili smo međunarodno priznanje, ali i pokazali prkos upalivši iskru slobode u tada porobljenoj Evropi. Najbolji način da odamo počast ljudima koji su živote položili da bi Crna Gora danas živjela je da izgradimo bolju Crnu Goru”, istakao je Abazović.

Poučeni važnim istorijskim lekcijama, zagledani smo u evropsku budućnost Crne Gore, rekao je crnogorski premijer i dodao da “Evropska unija nije potpuna bez Crne Gore, male, dobronamjerne i neustrašive države koja je Evropi dala dovoljno da bi vječno bila njen sastavni dio”.

Predložio je da ime auto-putu bude po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji.

“Ličnosti koja umnogome oslikava Crnogorku tog vremena – stamenu borkinju, odvažnu ženu, intelektualku preko čijih leđa je iznijet veliki teret u izgradnji naše države. Danas, ovdje, prelamamo istoriju i ono što dolazi – 13. jul i put budućnosti, prve kilometre princeze Ksenije po neravnim crnogorskim džadama i savremenu saobraćajnicu. Apelujem da svi damo maksimalan doprinos tome da naučeni lekcijama prošlosti gledamo u evropsku budućnost Crne Gore, gradimo snažne i neprobojne veze među nama, građanima antifašističke, građanske i evropske Crne Gore. Ovo je put za budućnost. Živjela nam Crna Gora”, rekao je Abazović.

Ministar kapitalnih investicija i potpredsednik Vlade Ervin Ibrahimović ukazao je da najveća vrednost auto-puta da obezbedi vezu između juga i severa države, kao i da je kanjon Morače već odneo mnogo života.

“Ako ovaj auto-put spasi makar jedan život smatram da je on opravdao svoju svrhu”, rekao je Ibrahimović.

Izvršni direktor “Monteputa” Milan Ljiljanić poručio je da je ta kompanija preduzela sve aktivnosti kako bi na najbolji i profesionalni način upravljali auto-putem kao što je to rađeno i kada je i u pitanju tunel Sozina, koji je otvoren pre tačno 17 godina.

Otpravnica poslova Ambasade Kine istakla je partnerstvo koje je Kina kroz ovaj projekat izgradila sa Crnom Gorom, a građanima je poželela srećno otvaranje,  kao i državni praznik.

KOMENTARIŠI