U Novom Sadu je otvoren 85. Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem učestvuje 1.500 izlagača.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je rekao da je Sajam ove godine veći za 10 odsto, da je većina izlagača iz inostranstva, iz 30 zemalja. Dodao je da Novosadski sajam, najstariji u Srbiji, ove godine obeležava 80 godina postojanja.

Otvarajući Sajam, ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je izjavio da je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu “simbol srpske poljoprivrede”, zajedno sa fabrikama kakva je bio IMT.

“Ovaj sajam je simbol, i želim da on raste iz godine u godinu, kako bi rasla i naša poljopribreda”, rekao je Nedimović.

Ministar je rekao da je došlo vreme da posle finansijske stabilizacije države počne “sređivanje stanja u poljoprivredi i da poljoprivrednici dobijaju više novca.

Nedimović je rekao da se posle osam godina Vlada Srbije izborila za otvaranje fondova EU IPARD u Srbiji i pozvala poljoprivrednike da konkurišu za ta sredstva.

Foto: Novosadski sajam

“Stiglo je 500 prijava za IPADR fondove, a mediji su govorili da je to komplikovano i da nećemo imati ni 200”, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je rekao da Francuska – zemlja-partner ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede, i Vojvodina imaju “nedovoljnu spoljnotgovinsku razmenu”, da ona iznosi nepunih 15 miliona evra.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni je rekao da njegova zemlja već nekoliko godina učestvuje na Sajmu poljoprivrede, a ove godine će predstaviti svoja preduzeća, poljoprivredne proizvođače i banke, i organizovati seminare.

Sajam je prilika da se razmena unapredi i cifre povećaju ne samo s Francuskom, već i s drugim zemljama, rekao je pokrajinski sekretar.

On je preporučio poljoprivrednicima da prate konkurse i koriste podršku koju pruža Pokrajinski sekretar za poljoprivredu i istakao konkurse za podršku mlađima od 40 godina.

“U fokusu su nam mladi i mala gazdinstva. Udruživanje malih gazdinstava i digitalizacija poljoprivrede su dva glavna pravca razvoja”, rekao je Radojević.

KOMENTARIŠI