Foto: Urban City

Narodni muzej u Požarevcu i u 2019-oj godini nastavio je sa obeležavanjem Požarevačkog mira, velikog mirovnog sporazuma, potpisanog 1718. g. na brdu iznad Požarevca.

U četvrtak 25.04.2019. g. u šatoru Požarevačkog mira u etno-parku Tulbi otvorena je dokumentarna izložba u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma i Narodnog muzeja. Izložba koja je bila deo programa obeležavanja jubileja Požarevačkog mira prošle godine u Gracu.

Foto: Urban City

Prisutnima su se obratili najpre direktor Narodnog muzeja u Požarevcu Gordan Bojković, zatim direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Johanes Iršig, i, na kraju, Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, koji je i otvorio izložbu.

Foto: Urban City

Drago mi je što smo u prilici da se večeras na mestu potpisivanja Požarevačkog mira sastanemo i prisustvujemo otvaranju izložbe povodom ovog značajnog istorijskog događaja. Posebno mi je zadovoljstvo što su večeras sa nama i dragi gosti iz Austrijskog kulturnog foruma, koje srdačno роzdrаvlјаm i želim dobrodošlicu u naš Požarevac.

“Okupljajući se na mestima poput ovog, povodima poput ovog, јаčаmо пе samo kulturu i prijateljske veze, već takođe i učimo. Učenje iz prošlosti oduvek je bila značajna stavka u rastu i razvoju svakog društva i države, а znamo da je nama u Srbiji ona mоždа i najpotrebnija. Večeras se još jednom podsećamo da je naš grad ušao 1718. godine na istorijsku mapu Evrope kao sinonim za prekid velikog stadanja i sukoba, i kao takav dužan је da o tome iznova i iznova govori drugima ali i sebi. Velika istorijska distanca u odnosu na aktuelno vreme učinila је da se imena stradalih u sukobu koji je prethodio potpisivanju Požarevačkog mira izblеdе i gotovo se zaborave. Ono što ne smemo zaboraviti su negativne okolnosti i greške koje su pravljene tada, a sve iz razloga da ih ne bi ponavljali sada. lmena najmoćnijih sila su se promenila, ali nadajmo se da su oni koji su danas zauzeli njihova mesta, iz svega toga nešto nauili.

Foto: Urban City

 

Srbija je tada malo o čemu odlučivala i samo se nadala dobrom vetru koji bi je stavio u zaklon od onih koji su te vetrove pravili. Danas, pored zaklona, uzdamo se i u sopstvenu snagu i ugled ali i u istorijske lekcije koje su, nadamo se, moćniji od nas konačno savladali.

Izložba poput ove, pomaže nam svima na tom putu i uveren sam, doprinosi da budemo makar jedan metar blizi društvu i odnosima među narodima, kakve bi svi želeli da imamo na ovoj našoj planeti, rekao je Bojan Ilić, predsednik Skupštine Grada Požarevca.

Foto: Urban City

Izložba obuhvata četiri celine, na šesnaest panoa, na kojima se mogu videti, osim osnovnih informacija vezanih za održavanje ove velike mirovne konferencije, i posledice izmirenja velikih sila vidljivih u svim segmentima društva, politici, ekonomiji i kulturi, a koji sežu do današnjih dana. Upoređivanje nekadašnjih i sadašnjih prilika svakako će doprineti boljem razumevanju istorijskih dešavanja ne samo na teritoriji Srbije, već i u okviru cele Evrope.

KOMENTARIŠI