U Galeriji savremene umetnosti 6. marta 2020. godine otvorena je izložba pod nazivom „AKVIZICIJE IZ ZBIRKI NARODNOG MUZEJA U POŽAREVCU 2018-2019“, pokloni i otkupi.

Na izložbi su predstavljene slike i grafike iz istorijsko umetničke zbirke koje je Muzej dobio na poklon poslednje dve godine od umetnika koji su izlagali u galeriji, arheološki materijal koji je otkupljen, kao i nameštaj, predmete stambene kulture i igračke iz etnološke zbirke nabavljene putem poklona i otkupa. Autori izložbe su: Danica Đokić, etnolog, Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti i Dragan Jacanović, arheolog.

Na početku izložbe posetiocima se obratio Dragan Jacanović, arheolog, jedan od autora izložbe koji je istakao da je za naš grad, kao i za srpsku arheologiju važno otkriće kamene glave koja je pre nekoliko godina pronađena u blizini zapisa u Jugovićevoj ulici što govori da je reč o jednom kultnom mestu čija je tradicija stara preko 2.000 godina. Takođe, istakao je cilj ustanova kulture da pokažu javnosti da svaki trag čoveka i sve ono što je delo ljudskih ruku i ljudskog uma vredi proučavati i sačuvati.

Foto: GSU

Danica Đokić, etnolog na otvaranju je kazala da je etnološka zbirka na postavci predstavljena nameštajem i drugim elementima stambene kulture kao što su šivaća mašina „Singer“, tkana jastučnica, dokumentarnim originalnim fotografijama porodice Miladinović i igračkama koje su dobijene na poklon povodom organizovanja izložbe „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“ u 2019. godini. Nameštaj koji ilustruje stambenu kulturu u Požarevcu između dva svetska rata pripada Art deco stilu, nastalom u Francuskoj neposredno pre početka Prvog svetskog rata. U međuratnom periodu osvojio je mnoge kuće požarevačkih intelektualaca, trgovaca, zanatlija i dr. Posebno je značajan segment posvećen Mihajlu Miladinoviću poznatom požarevačkom istoričaru, antropogeografu i hroničaru, za šta su zaslužni njegovi potomci, porodica Elezović, od koje je muzej otkupio i na poklon dobio nameštaj i porodične fotografije.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti je govorila o istorijsko umetničkoj zbirci i ovom prilikom kazala: „Istorijsko-umetnička zbirka u protekle dve godine obogatila svoj fond u vidu 25 dela. Na izložbi su podjednako zastupljeni radovi iz slikarske i grafičke oblasti. Dela su ušla u zbirku kao poklon i to najviše posle održanih samostalnih izložbi umetnika. Treba još jednom pomenuti jedan veći poklon od 5 slika poznatih savremenih umetnika sa likovne kolonije Umetnička poruka miru 2018, poklon udruženja likovnih umetnika „Art krug“ iz Požarevca. Tradicija bogaćenja zbirke grafikama istaknutih stvaralaca nastavljena je poklonom dela male grafike umetnika mlađe generacije, nosilaca nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva, prvog nacionalnog priznanja za grafiku – Vladimira Veljašinovića, Vladimira Milanovića i Nikole Velickog, profesora na Fakultetu likovnih umetnostu iz Beograda. Njima se pridružuje i delo još jednog profesora sa istog fakulteta, nosioca nagrade Mali pečat, Aleksandra Mladenovića tj. A.M. Leke. Zbirka je obogaćena i vrednim poklonom stranog umetnika Kacpera Božeka iz Poljske koji se bavi stanjem ljudskog duha sa osećanjem savremenog čoveka. Dah nadrealnog učvršćen je maksimalnom umetnikovom pažnjom na polju tehničke izvedbe. Oblašću digitalne grafike odn. kompjuterske grafike koja je još uvek u razvoju, bavili su se Matija Rajković i Vladimir Milinković, čija dela takođe možemo videti večeras. Matija. Istorijsko-umetnička zbirka, ali i druge zbirke iz Narodnog muzeja ovom izložbom svedoči da muzeji i njihove zbirke nisu mrtva i statička mesta, već se posetiocu otkriva kulturno blago, otkupljeno odnosno poklonjeno, a koje je izloženo ili na stalnim postavkama ili se čuva u depoima.“

U toku otvaranja izložbe prikazana je video prezentacija autora Biljane Milosavljević Pićurić, istoričara umetnosti.

Nakon izlaganja autora izložbe posetiocima se obratio direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković koji je istakao važnost očuvanja kulturnog nasleđa i dodelio zahvalnice darodavcima.

Izložba je otvorena do 25. marta. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI