OTVORENA izložba digitalnih grafika umetnika Branislava S. Markovića u Požarevcu

OTVORENA izložba digitalnih grafika umetnika Branislava S. Markovića u Požarevcu

U Galeriji savremene umetnosti 18.07.2019.g. otvorena je izložba digitalnih grafika umetnika Branislava S. Markovića.

Na otvaranju izložbe posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja u Požarevcu koja je tom prilikom kazala:

„Za apstraktne umetnike kaže se da kroz instinkt, kompoziciju i paletu boja, prenose emocije, ideje ili iskustva stvarajući slike koje se iznova istražuju. Dela Brane Markovića kolekcija su dinamičkih sadržaja koji se igraju luminescencijom i pokretom kako bi izazvali reakcije. Inspirisani toplim tonovima zemlje i hladnim tonovima neba, njegovi radovi su kontinuirano eksperimentisanje u teksturi, svetlosti, slojevitosti i refleksiji.

U mnoštvu mogućnosti koje digitalno slikarstvo pruža, Marković se opredelio za kombinaciju sa slikarskim elementima stvorivši iluziju prostora i ekspresiju boja, kojima nas vodi u imaginarnu zonu, zahvaljujući moćnoj tehnologiji koju majstorski koristi kao i slikarskoj veštini. Kombinacijom kompjuterske obrade slojeva i slikarskim aspektom slike kroz pastuozne namaze, umetnik se opredelio za stvaranje dela koja spajaju različite pristupe obrade, pa otuda i naziv izložbe „Slojevi obojenog“. Ovo stremljenje ka jedinstvenosti i harmoniji stvorilo je mnoštvo tehničkih efekata, od različitih struktura i tekstura materijala, iluzionističkih prizora treće dimenzije, svetlosnih senzacija, zakrivljenosti prostora i objekata, što daje bogatstvo samom jeziku izražavanja i nudi individualnu perspektivu za svakog posmatrača. Brana Marković svoju umetničku realnost estetizovanu lirskim senzibilitetom, svodi na simboliku prefinjenih tonskih varijacija plavih, ljubičastih i oker mrlja. Na tonski uravnoteženu, lazurnu površinu koja sugeriše prostor, mestimično postavlja gustu bojenu strukturu koju aplicira kao slikarski materijal na kraju dospevši do nesvakidašnjeg umetničkog pristupa slici.

Markovićevi radovi prenose dramatične, ali uravnotežene vizuelne izraze, istovremeno “projektovane”, a opet spontano izvedene i dinamične. Oni predstavljaju emocionalnu odgodu od sveta koji nas preplavljuje svojim intenzitetom i obezbeđuje osvežavajući izlazak u boju, pokret i dizajn. Umetnik svojom umetničkom poetskom istragom sveta i specifičnim pristupom nastavlja da neguje i sakuplja one metafizičke prostore sa senzibilitetom kojim stvara duhovnu vezu sa Zemljom, ljudskim iskustvom stremeći ka višem smislu“.

Foto: GSU

Nakon izlaganja kustosa posetiocima se obratio umetnik Branislav S. Marković koji se zahvalio osoblju galerije na pomoći u realizaciji izložbe i ljubiteljima umetnosti koji su prisustvovali otvaranju izložbe.

Foto: GSU

Biografija umetnika

Branislav S. Marković je rođen u Skorici kod Paraćina 1950. Godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Gradimira Petrovića 1977. Godine. Član je ULUS-a od 1979. Izlagao na 33 samostalne i preko 200 kolektivnih izložbi. Učestvovao u domaćim i međunarodnim projektima i likovnim kolonijama; organizovao likovne izložbe „Balkan kulturni prostor bez granica“ i “Guitar visual art”. Dobitnik 12 nagrada, internacionalnih i domaćih. Član grupe Art LumiNis. Živi u Beogradu.

Izložba je otvorena do 1. avgusta. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI