Otvorena izložba “Požarevac u srcu srpskih umetnika”

Otvorena izložba “Požarevac u srcu srpskih umetnika”

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 25. novembra 2021. godine otvorena je izložba slika Udruženja „Art krug PM“ Požarevac pod nazivom „Požarevac u srcu srpskih umetnika“.

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti kazala je: „Već 3. put mlado likovno udruženje Art krug PM Požarevac stvara tradiciju okupljajući umetnike Braničevskog okruga i šire. Podsetila bih publiku na saradnju ovog udruženja i naše ustanove – 2018. g. Narodni muzej je obeležio jednu važnu godišnjicu, 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira, koja je upriličena brojnim kulturnim događajima, između ostalog održala se i kolonija udruženja Art krug PM pod nazivom „Umetnička poruka miru 2018“ na Tulbi, posle koje je muzej dobio na poklon 5 dela afirmisanih umetnika i tako obogatio svoju istorijsko-umetničku zbirku. Nastala dela rađena na ovoj koloniji na temu „Požarevac u srcu srpskih umetnika“ različita i po sadržaju i u formalno-stilskim obeležijima, bliska su po učinku koji je ostvaren kao posledice dragocenih doživljaja stvaralačke slobode. Široki raspon likovnih promišljanja od figuralnog do apstraktnog, različite škole, žanrovi i umetnici različitih generacija izraženih individualnosti, osnovne su oznake nastalih umetničkih kreacija. Ponuđeni tematski raspon kreće se od direktnog kontakta na relaciji umetnik-grad do traganja iza realnosti i suštine skrivenog. Sve ovo je rezultiralo da se iz požarevačkog kraja preuzmu ideje vodilje što je uticalo da na likovnoj koloniji nastanu radovi vredni pažnje u vidu motiva gradske arhitekture, viteških igara, skrivenih bašti i dvorišta, polja i manastira, asocijacija na poznate Požarevljane i gradske simbole. Umetnici učesnici kolonije „Požarevac u srcu umetnika Srbije“ likovno su zabeležili život i nasleđe pod Čačalicom, ono prirodno i ono kulturno, i bilo da su se opredelili za lirski realizam, zaokupili se kompozicijom i sagledavanjem prostora, ili pak istraživali izražajnu teksturu i boju, nastavili su stvaralački mehanizam započet 2018. godine, tražeći trajno u trenutnom“.

Na otvaranju izložbe govorili su predsednik Udruženja „Art krug PM“ Požarevac Pavle Miladinović, Vlada Vinkić, novinar i Slobodan Stojićević, direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika „Sonja Marinković“ koji je i otvorio ovu izložbu. Izložba je otvorena za posetioce do 8. decembra. Ulaz u galeriju je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

KOMENTARIŠI