Otvorena izložba „Propustljvost duše – Beleške o istraženim i neistraženim oblastima“

Otvorena izložba „Propustljvost duše – Beleške o istraženim i neistraženim oblastima“

FOTO: URBAN CITY / B.P.

U Galeriji savremene umetnosti 22.6.2023. godine požarevačkoj publici predstavila se umetnica Jovanka Likar izložbom radova na papiru i od papira pod nazivom „Propustljvost duše – Beleške o istraženim i neistraženim oblastima“.

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da se ovom izložbom publika upoznaje sa onom stranom ličnosti Jovanke Likar kada se ona ne bavi profesurom, već nam otkriva čime je zaokupljena u svojim intimnim trenucima dok sublimira svo stečeno umetničko znanje. „Negde na ivici poznatog sveta Likar gomila ljude i njihova obličja koji žive svetlosnim godinama daleko od vreve urbanizma. Avanture ove umetnice pune su likova često nepravilne fizionomije, izniklih iz fantazija i šaputanja. Pa ipak, oni nisu ni najmanje uznemireni, jer je svakom prilično udobno u svojoj sopstvenoj fantastičnosti. Lirski, poetični, lepršavi motivi, bajkovite, na mahove i groteskne, ponekad zastaršujuće predstave suptilnih, nežnih preliva deo su svojevrsnog pejzaža likova koji teže da izađu iz bezlične svakodnevice i uplove u poeziju i fantastiku. Likar je raznobojnim nitima izgradila jedan čudesan svet koji živi van prostora i vremena“, dodala je Radosavljević.

Publici se obratila i sama umetnica rekavši da je ova izložba nastala kao jedan likovni izraz proizašao iz susreta sa ljudima, događajima, idejama i životnim osećanjima. „Portret je glavni motiv mog likovnog izražavanja i vizuelne komunikacije i osnovni nosilac događaja. Moja pažnja je na licu koji je najčešće odraz celokupnog bića, isto tako deo tela koji je važan za neverbalnu kominikaciju. Portreti su proistekli iz ambicije da u određenim formatima zabeležim sklop stanja i trenutnih događanja, kao jedan nepresušni izvor ideja i mogućih likovnih rešenja. Pokušavam da povezujem optičke znake sa idejama koje osećam. Ova urađena lica prikazuju proces promene traženja pitanja i naslućivanja. Sve to predstavlja potragu za boljim razumevanjem sebe i drugih“, na kraju je izjavila Jovanka Likar. Inspiraciju za naslov izložbe i podnaslov umetnica je pronašla u delu našeg pisca „Atlas opisan nebom“ Gorana Petrovića – ,,Enciklopedija Serpentiana“ u poglavlju o propustiljivosti ljudske duše.

Jovanka Likar je rođena u Požarevcu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti, odsek grafički dizajn, u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Sarajevu 1991. godine u klasi Nusreta Pašića. Diplomirala je na Akademiji umetnosti 1995. godine u Novom Sadu na odseku za likovne umetnosti i pedagogiju, podgrupa slikarstvo u klasi Dušana Todorovića – slikanje i crtanje-Miodrag Nagorni. Učestvovala na više grupnih izložbi u Sarajevu, Novom Sadu i Požarevcu. Prvu samostalnu izložbu imala je u galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu 2002. godine. Od 1996. godine radi kao profesor i nastavnik likovne kulture.

KOMENTARIŠI