Otvorena izložba „Put pravih vrednosti“ u Požarevcu

Otvorena izložba „Put pravih vrednosti“ u Požarevcu

Danas je u okviru Evropske nedelje sporta u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevca otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“. Izložba će biti otvorena za posetioce do 13. septembra i njom se zvanično zatvara Evropska nedelja sporta.

Izložbu su otvorili gradonačelnik grada Požarevca, gospodin Saša Pavlović i gospodin Mirko Nišović, član izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijski šampion i vicešampion u kajaku iz Los Anđelesa 1984. Gospodin Saša Pavlović je pozdravio prisutne Požarevljane i izrazio zadovoljstvo što je Požarevac imao priliku da ugosti izložbu, i rekao: „Ovim događajem i kasnijim programom u centru grada spuštamo zavesu na Evropsku nedelju sporta, koju je naš grad dobio na našu veliku čast i zadovoljstvo svih građana. Ovaj masovni sportski pokret krunišemo današnjim sećanjem na srpski sport i siguran sam da ćemo pogledavši današnju izložbu, biti ponosni na njegovu istoriju.“

Pored Saše Pavlovića, obratio se i olimpijski šampion i vicešampion u kajaku, gospodin Mirko Nišović: „Kao sportista dva puta sam učestovao na Igrama, u Moskvi 1980. godine, i Los Anđelesu 1984. godine, koje su za mene bile zaista uspešne, i koje ću pamtiti zauvek. Drago mi je da sam uspeo da ostavim trag u istoriji mog sporta, a to želim i svim novim šampionima. Pozivam sve stanovnike Požarevca da posete izložbu i da se upoznaju sa tragovima koje su naši olimpijci ostavili u proteklih 112 godina duge olimpijske istorije naše zemlje. Siguran sam da će ova izložba poslužiti kao dodatna motivacija budućim generacijama da se bave sportom, da budu aktivni, ali i da pišu nove stranice sportske istorije.“ – istakao je Nišević i poželevši dobrodošlicu prisutnima.

Izložba ima za cilj da upozna javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem, od Kraljevine Srbije do danas, sa posebnim osvrtom na društveni kontekst i prilike u Srbiji. Bogata kolekcija omogućila je posetiocima da saznaju više o hronologiji učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, i da vide podatke o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama.

Više informacija o muzeju Olimpijskog komiteta Srbije možete pronaći na sajtu https://olimpijskimuzej.rs/ , a virtuelnu izložbu možete pogledati na linku: https://olimpijskimuzej.rs/virtualtour/ .

KOMENTARIŠI