Otvorena izložba slika „Na krilima“ u Požarevcu

Otvorena izložba slika „Na krilima“ u Požarevcu

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu 09.08.2018.g. otvorena je izložba slika pod nazivom „Na krilima“ autora Desanke Stanojević

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu 09.08.2018.g. otvorena je izložba slika pod nazivom „Na krilima“ autora Desanke Stanojević.

Prisutnim gostima obratila se u ime Narodnog muzeja Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, master istoričar, dipl. istoričar umetnosti, koja je i otvorila ovu izložbu.

Ovom prilikom kazala je:

“Kako se svojim delima umetnica do sada nije samostalno prikazivala publici na početku ćemo se malo bliže upoznati sa njenom biografijom. Rođena je 1956. godine u Smederevskoj Palanci. 1978. završila je Višu pedagošku školu u klasi Slobodana Sotirova i Miluna Mitrovića. Svoj radni vek provela je kao nastavnik likovnog obrazovanja. Član je udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ i učesnik mnogobrojnih kolektivnih izložbi.
Dela kojima nam se večeras predstavlja nastala su u periodu od 2013. do 2018. godine u okviru ciklusa „Na krilima“. U stilu magičnog realizma Desanka vešto prepliće elemente fantastike sa stvarnošću, poistovećujući se na taj način sa njom i čineći celinu zasnovanu na objektivnom odnosu. Kombinovanjem slikarskog umeća i velike maštovitosti ova umetnica na svojstven način uvodi glavnog lika na svojim delima, svog unuka, u svet bajki, imaginacije i čudesa u kom se sve želje i nadanja ostvaruju i gde nema mesta nesreći i konfliktu.
Shvatajući dečije sposobnosti apstraktnog mišljenja i magijskog doživljavanja animističkog sveta vrlo jasnim motivima uspostavlja ravnotežu i harmoniju. Zrelost razmišljanja i veliku ljubav izražava dubokom filozofskom notom i etičkim principom kombinujući motive: krila, životinja, cveća, vode, mita, stvanosti, stvaranja, vere, želje, slabosti i snage. Magičnim realizmom umetnica pažljivo balansira realne elemente života sa nerealnim slučajevima. Između suprotnosti stvara bliski odnos. Nalik na bajke svako delo Desanke Stanojević posmatraču pruža određenu pouku, navodeći ga na sanjarenje i integraciju sopstvenih doživljaja i želja, dovodeći ga u spontani proces individuacije.
Zaključiću citirajući nemačkog umetnika i teoretičara umetnosti Jozefa Bojsa da „samo umetnost može pokrenuti sva čovekova čula, suprostavljajući ih isključivom diktatu racionalnog. Čovek ne treba da doživljava sebe kao pojedinca, već kao kreativni element sveprožimajućeg organizma, kao mikrokosmos unutar makrokosmosa.“

Foto: GSU

Osvrt na umetnička dela Desanke Stanojević takođe u kritici predstavila je Marina Radosavljević, kustos, dipl. istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu:

„Prividno narativne kompozicije iskazuju subjektivno viđenje ličnog okruženja. Glavni ikonografski motivi na slikama su dečije i životinjske figure, kao i anđeosko krilo koje stoji kao lajtmotiv provejavajući skoro na svakoj slici. Simbolizam krila ispoljava se u različitim oblicima, a svi se svode na uopšteni pojam duhovne lakoće i uspinjanja sa zemlje u nebo. Obeležje su božanskog i svega onoga što mu se preobražajem može približiti: anđeli i ljudska duša, kod Dese prikazana kroz dečju nevinost i poverenje.
Obogaćen pikturalne idealizacije i istorijsko-umetničkim citatima, stil naginje ka fantastičnom realizmu izraženom lirski i bajkovito. Umetnica figure tretira kao znak koji nagoveštava izmišljene priče, događaje, intimne doživljaje. Njene slike predočavaju nam divljenje prema ogoljenošću dečije radosti kao i prema delima starih majstora i civilizacija.
Figure na Desinim kompozicijama nagoveštavaju međusobne odnose, ali ih ne otkrivaju do kraja. One doprinose izgradnji određene atmosfere na slici koja dalje posmatrača upućuje ka otkrivanju lepote stvaranja – ljudskog bića, umetničkog dela, biljnog i životinjskog sveta…
I opet, vraćajući se na predstavu Božjeg krila na Desinim slikama kao znaka moći, blaženstva i nepodmitljivosti, ona nas podseća da ih iznova možemo steći preobražajem i uzdizanjem duše lepotom i čistotom ka besmrtnosti“.

Nakon izlaganja kustosa mnogobrojnim gostima obratila se autorka izložbe koja se zahvalila posetiocima, porodici, prijateljima i organizatorima izložbe.

Otvaranje izložbe je propraćeno muzičkim numerama profesora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Požarevac Marte Blagojević i Ilije Rajkovića.

Izložba će trajati do 30. avgusta. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI