Otvorena izložba slika u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

Otvorena izložba slika u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

U Galeriji savremene umetnosti u sredu 18.01.2017. godine otvorena je izložba slika Udruženja likovnih stvaralaca SPEKTAR iz Kostolca koje su nastale na dve likovne kolonije „Boemska četvrt“ i „Kostolac 2016“.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevac Bojan Ilić koji je naglasio značaj kulturnih dešavanja u gradu kao i podršku grada u oblasti kulture.galerija 2Na početku otvaranja izložbe prisutni gosti su imali prilike da uživaju u muzici gospodina Kirila Dimitrova – Kira koji je takođe i član ovog udruženja.

Posetioce je najpre pozdravila u ime Narodnog muzeja Marina Radosavljević, istoričar umetnosti koja govorila o značaju kolonija i tom prilikom kazala:

„Važne su i kao turistička ponuda mesta u kojima se održavaju. Otuda one često nastaju u živopisnim predelima, uz prirodne lepote ili spomenike kulturne baštine. Danas se često dovodi u pitanje smisla osnivanja i postojanja umetničkih kolonija. Ipak, ako su u intresu kulture i likovne umetnosti, onda njihov značaj ne treba dovoditi u pitanje, već se samo usresrediti na njihov koncept i dobar odabir učesnika“.galerija 3Zatim se prisutnim gostima obratila Snežana Milošević, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca SPEKTAR iz Kostolca koja je kazala:

„Deset slika je nastalo na prvoj likovnoj koloniji „Boemska četvrt“, koja se održala u septembru u okviru manifestacije Ljubičevskih konjičkih igara u ulici Draže Markovića pod pokroviteljstvom Skupštine grada Požarevca. Slike su posle kolonije poklonjene Skupštini grada Požarevca. Tema je bila grad Požarevac i okolina. Ostale slike su deo radova sa osme likovne kolonije „Kostolac 2016“ koja se održala pod pokroviteljstvom Gradske opštine i Centra za kulturu Kostolac i EPS-a, tj. ogranka TE-KO Kostolac. Ova kolonija je tradicionalna i održava se povodom Dana rudara u avgustu mesecu. Selektor na koloniji bio je Đorđe Stanić. Tema je bila slobodna.“galerija 7Nakon toga o slikama je govorila Julija Bašić, istoričar umetnosti i predsednik Udruženja „Art Distrikt“ iz Požarevca i kazala:

„Estetika predstavljenih radova dakako taji reminiscencijeri citate prošlosti, posebno u segmentima pejzažnog slikarstva (Bato Đokin, Đorđe Dumitru, Đorđe Stanić, Nikola Čuturilo, Pavle Đajić, Snežana Milošević), ili pak u radovima Mihajla Jovanovića i Tanje Ristić, gde je pre svega istaknuta individualnost umetničkog idioma. To je još jedan dokaz da vekovima poznati pejzaž kao žanr još uvek nije ispričan do kraja…Drugi, pak slikari imaju perfektan odnos linije i ekspresionističkog crteža, koji seže do apstraktnih, pre svega, lirskih konotacija, kakvi su radovi Nevene Kostić i Filipa Stamenkovića, Vladimira Vlaića ili pak Strahinje Popovića“.galerija 4Izložba je otvorena do 23. januara. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI