Otvorena izložba “UMETNIČKA ZBIRKA SANU- LIKOVNI UMETNICI AKADEMICI” u Požarevcu

Otvorena izložba “UMETNIČKA ZBIRKA SANU- LIKOVNI UMETNICI AKADEMICI” u Požarevcu

Ova izuzetna izložba trajaće do 14. marta

Povodom Dana državnosti Republike Srbije 15. februara 2018.godine u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba UMETNIČKA ZBIRKA SANU- LIKOVNI UMETNICI AKADEMICI. Autor ove izložbe je Jelena Mežinski-Milovanović, viši kustos, zamenik upravnika Galerije SANU.

Foto: GSU

Srpska akademija nauka i umetnosti, povodom jubileja 175 godina postojanja, kroz izložbu Umetnička zbirka SANU- Likovni umetnici akademici predstavlja deo svoje bogate zbirke umetničkih dela. Od osnivanja Društva srpske slovesnosti 1841. a kasnije preko Srpskog učenog društva, Kraljevske akademije, do današnje Srpske akademije nauka i umetnosti, prikupljana su umetnička dela na različite načine: otkupima, donacijama dobrotvora, poklonima umetnika akademika.

Foto: GSU

Ljubitelji umetnosti biće u prilici da uživaju u delima Stevana-Steve Todorovića, Paje Jovanovića, Ljubomira-Ljube Ivanovića, Uroša Predića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić i mnogih drugih.
Prisutne goste, gradonačelnika, članove gradskog veća, kao i mnogobrojne ljubitelje umetnosti najpre je pozdravio dr Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu. Nakon kratkog izlaganja ovu izložbu je otvorio akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU koji je rekao:

“Javnost je prvi put videla dela iz Umetničke zbirke 1982. godine u rekonstruisanom i obnovljenom galerijskom prostoru SANU. Od tada je Umetnička zbirka redovno predstavljana, a 2011. godine izložene radove pratio je prvi katalog Akademijine kolekcije.

Foto: GSU

Izložba Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici, koju čini 50 odabranih dela, namenjena je prvenstveno muzejima i galerijama širom Srbije kako bi se posetioci upoznali ne samo sa jednim delom Umetničke zbirke već i stekli uvid u kriterijume kojima je, tokom skoro dva veka, formirana kolekcija. Ovom izložbom i katalogom, u kome se reprodukuju odabrani radovi slikara i vajara članova SANU od osnivanja do danas, Srpska akademija nauka i umetnosti želi da oda priznanje i iskaže zahvalnost brojnim darodavcima zaslužnim za formiranje njenog danas bogatog fonda, da podseti na zadužbinare s kraja 19. i početka 20. veka, na darodavce-ljubitelje umetnosti, ali i na same umetnike-akademike koji su svojim darovima i donacijama, koji pristižu i danas, osnovali Umetničku zbirku SANU“.

Foto: GSU

Ova izuzetna izložba trajaće do 14. marta. Narednih mesec dana Galerija će biti otvorena za posetioce radnim danima, kao i vikendom od 7:30 do 20:00 časova. Ulaz je slobodan.

Foto: GSU

KOMENTARIŠI