U Galeriji savremene umetnosti u četvrtak 18.01.2024. godine otvorena je „Zimska izložba“ Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“.

Tom prilikom na otvaranju izložbe Violeta Marković, predsednica Udruženja rekla je:
„Već dugi niz godina Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ ostvaruje izuzetnu saradnju sa Narodnim muzejem Požarevac, u čijoj Galeriji savremene umetnosti realizujemo jedan broj naših izložbi. „Zimska izložba“ svojim višegodišnjim postojanjem već prerasta u tradicionalnu.

Ovom izložbom započinjemo izlagačku aktivnost u 2024. godini i nadam se da će nam biti uspešna kao i prethodna. U 2023. godini realizovali smo nekoliko kolektivnih izložbi: Osmomartovsku izložbu „Ženama u čast“, zatim „Prolećnu izložbu“, izložbu „Jedan izlog – jedna slika“, koja je održana povodom konjičkih igara i „Jesenji salon“ i učestvovali smo na izložbi „Braničevska paleta“ u Centru za kulturu Dragan Kecman Kučevo. Takođe smo uspešno realizovali Likovnu koloniju, koja je održana u Etno parku Tulba i Likovne radionice sa decom školskog uzrasta u Mesnoj zajednici Čačalica, koje su bile deo Projekta „Paleta Milene Pavlović Barili“, podržanog od strane Grada Požarevca, a kao krunu tih radionica organizovali smo izložbu ikona u Sabornoj crkvi povodom Sv. Trojice, slave Grada Požarevca.

Učestvovali smo i u projektima drugih udruženja sa kojima takođe ostvarujemo odličnu saradnju i gajimo dobre prijateljske odnose, a to su: Kolo srpskih sestara, Mir Mar, Vojni sindikat Srbije, Crveni krst Požarevac i drugi. Mnogi članovi Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ imaju bogatu izlagačku aktivnost, učestvuju na izložbama širom naše zemlje, a neki imaju prilike da izlažu i u inostranstvu. Nekoliko članova imalo je izuzetno posećene samostalne izložbe: Milan Glozić, Rade Prvulović, Slavoljub Milošević Caki, Tina Leposavić i Marija Ilić.

Nadam se da ćemo i dalje kao i do sada sa svima ostvarivati uspešnu saradnju na realizaciji programa u 2024. godini.

Ovom prilikom želela bih da se zahvalim direktoru Gordanu Bojkoviću i kolektivu Narodnog muzeja Požarevac, posebno kustoskinji Marini Radosavljević. Zahvaljujem se učesnicima članovima Udruženja i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove izložbe. Hvala svima vama koji ste večeras ovde i koji pratite naš rad, svojim prisustvom uveličali ste ovaj događaj.“

Marina Radosavljević, istoričarka umetnosti, viša kustoskinja Narodnog muzeja Požarevac otvorila je izložbu sledećim rečima:

„Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ kao najstarije likovno udruženje u Požarevcu ne odustaje od tradicionalnih koncepata nastave da se njegovi članovi organizovano druže, razmenjuju iskustva i izlažu svoje radove – jer bavljenje umetnošću je potreba samog umetnika i ne prestaje celog života.

Malo stvari zbližava ljude bolje i lepše od umetnosti. Bilo da se radi o muzici, skulpturi, boji ili nekom drugom medijumu, umetnost je način da izrazimo sebe, našu kulturu i našu zajedničku ljudskost.

Danas predstavljamo projekat, a kao projekat mislim na samo udrženje, koje istražuje identitet, kulturu i tradiciju kroz sliku. ULIS „M.P. Barili“ je projekat koji traje već 73. godinu, od svog formiranja povezuje različite ljude i ističe zajedničku osnovu između pojedinaca, ujedinjujući i spajajući ih putem umetničkih postulata. Razlike su vidljive u formalnom smislu gde se svaki pojedinac predstavlja svojom osobenom likovnom poetikom na različitom formatu, u različitoj tehnici i likovnom izrazu. Produkcija lokalnih umetnika različitih generacija iznedrila je radove vredni pažnje u vidu motiva gradske arhitekture, skrivenih bašti i dvorišta, svetaca i manastira, mitova, ljudi, živog i neživog sveta. Umetnici su nadahnuti geometrijom (Aleksandar Brzanović, Violeta Marković) ili ekspresijom (Anita Gavrilović, Marija Ilić, Dimitrije Popović, Milutin Perić), religijom (Dragana Živković, Nela Stevanović, Slađan Milenković, Jovana Ristović), metafizikom (Vojko Aleksić, Aleksandra Nerić), simbolikom (Tina Leposavić, Slavonka Stokić, Erol Đurić, Vladeta Deletić, Desa Stanojević, Nenad Popović, Milinko Ristović, Ana Stojković) ili deskripcijom (Ljiljana Branisavljević, Goran Stević, Periša Stanojević, Svetlana Rakić-Popac, Marija Milosavljević, Slavoljub Milošević, Jadranka Kuzmanović-Vasić, Jovana Dimitrijević, Mirko Marinković, Zvonimir Stević).

Ovo udruženje je moćna izjava o jedinstvu i spajanju umetničkih dijaloga i identiteta i predstavlja individualne priče svake uključene osobe, njihovo iskustvo i putovanje. Radeći ujedinjeno kao zajednica i sarađujući jedni sa drugima, razbijaju i šire svoje lične, ali i neke društvene granice, nadajuću se nekom boljem svetu.“

Izložba će trajati do 08.02.2024. godine. Ulaz je besplatan.

KOMENTARIŠI