Otvorena Zimska škola za poljoprivrednike u Požarevcu

Otvorena Zimska škola za poljoprivrednike u Požarevcu

U periodu od 19. do 22. februara u organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac održava se tradicionalna dvadeset i prva po redu Zimska škola za poljoprivredne proizvođače Braničevskog okruga

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je istakao da lokalna samouprava u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi ima stabilnog partnera koji čini sve da poljoprivredne prilike na našem području izdigne na viši nivo. On je podsetio da je u toku 2016. i 2017. godine za revitalizaciju 43 kilometra atarskih puteva iz gradskog budžeta i Ministarstva poljoprivrede izdvojeno 63 miliona dinara. On je još dodao da se sada ulaže mnogo više nego u prethodnom periodu i da je 1000 puta više nego ništa, kao i da poljoprivrednici mogu da veruju svojim očima a ne netačnim informacijama koje kruže društvenim mrežama.

– U 2016. godini Grad je opredelio 30 miliona dinara, Ministarstvo poljoprivrede 8 miliona, što je bilo dovoljno za sređivanje 28 kilometara atarskih puteva. Prošle godine za revitalizaciju 15 kilometara, lokalna samouprava je izdvojila 20 miliona, a resorno ministarstvo oko 5,8 miliona dinara. Što se tiče direktnih podsticaja 2016. godine iskorišćeno je 29 miliona dinara, a 2017. godine 35 miliona dinara.

Foto: Grad Požarevac

Za ove dve godine potpisano je preko 400 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima i Grad je izdvojio preko 600.000 evra samo za direktne podsticaje (tokom prošle godine 40 miliona dinara). Za ovu godinu sveukupno računajući atarske puteve, protivgradnu zaštitu i podsticaje za poljoprivredu, izdvojeno je oko 67 miliona dinara, rekao je Spasović koji je ovom prilikom pozvao poljoprivrednike da se odazovu javnim pozivima i iskoriste subvencije, jer se na taj način sredstva na pravi način investiraju u poljoprivredu.

U periodu od 19. do 22. februara u organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac održava se tradicionalna dvadeset i prva po redu Zimska škola za poljoprivredne proizvođače Braničevskog okruga. Učesnike škole je na otvaranju najpre pozdravio direktor PSSS Požarevac Aleksandar Stojanović naglasivši da je cilj održavanja predavanja da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa novim tehnologijama, ukaže na probleme i predstave programi subvenconisanja proizvodnje na našem području.

Foto: Grad Požarevac

– Organizujući svake godine ove susrete, PSSS Požarevac dovodi pred proizvođače najpoznatije i najbolje stručnjake iz oblasti agrara s namerom da odgovore na svako pitanje polaznika škole i reše eventualne nedoumice vezane za poljoprivredu. Dani pred nama otkriće neka nova saznanja, mere i mogućnosti kao i olakšice koje će poljoprivrednicima obezbediti veće i kvalitetnije prinose, kazao je Stojanović.

KOMENTARIŠI