Ovo će biti kapitalna ulaganja od 2019. do 2022. u Požarevcu

Ovo će biti kapitalna ulaganja od 2019. do 2022. u Požarevcu

Lokalna samouprava u Požarevcu 25. januara započela javnu raspravu o ambicioznim investicijama. U planu i dva - krematorijuma

Fontana ispred ulaza u zgradu Gradske uprave / Projekat

Požarevačka lokalna samouprava je izradila nacrt plana kapitalnih ulaganja za period od 2019. do 2022, po kojem će grad dobiti i neke nove objekte, među njima i dva – krematorijuma.

Objekat za spaljivanje pokojnika je planiran za narednu godinu i njegova vrednost će dostići 12 miliona dinara. Za dogodine je najavljena i gradnja krematorijuma za životinje u koji će biti uloženo dvostruko manje sredstava, ali će šest miliona biti opredeljeno i za još jednu novinu u Požarevcu – stočno i groblje kućnih ljubimaca…

Na spisku od 80 već definisanih projekata se nalazi još i dečji vrtić vredan 60 miliona, dok se dvostruko veća suma planira za rekonstrukciju gradskog parka. Za Tabačku čaršiju će biti izdvojeno 200 miliona – 120 za formiranje pešačke zone, a 80 za obnovu fasada. Zamena vodomera će koštati 100 miliona, a gradnja infrastrukturnih objekata na Novom groblju – uz mobilijar i zelenilo – 63 miliona dinara.

Foto: Urban City

Pritom, za pet projekata lokalna samouprava neće biti jedini finansijer, odnosno na pomoć države i EU se računa za postrojenja u kojima će se prerađivati voda na izvorištima Ključ i Lovac – 826 i 295 miliona – te 1,3 milijarde za preradu otpadnih voda. Očekuje se da drugu i treću fazu sanacije fasade Načelstva, vredne 130 miliona, pomogne Ministarstvo privrede, dok bi za klimatizaciju ovog zdanja 90 miliona moglo da bude pomoć iz državnog budžeta…

Većina ostalih kapitalnih projekata se odnosi na gradnju toplovoda i uređenje ulica. Za asfaltiranja u Požarevcu se planira rashod od 1,2 milijarde, a u Kostolcu i selima po 280 miliona. U pomenutoj Gradskoj opštini će za 69 miliona biti sanirana i deponija.

O nacrtu svih kapitalnih ulaganja u periodu od 2019. do 2022. je, inače, 25. januara započela javna rasprava koja će trajati do 23. februara. Učesnici mogu biti građani, predstavnici civilnog društva, stručna javnost i svi drugi koji imaju predloge i sugestije.

VODA

Za rekonstrukciju vodovodne mreže i za zamenu starog azbestnog cevovoda je planirano 220 miliona dinara, a za detekciju i smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži 19,8 miliona.

SELA

Sanacija i remont izvorišta u Bradarcu će koštati 35,4 miliona, proširenje sistema za sakupljanje otpadnih voda u Poljani 150, a u Prugovu 90 miliona. Za gradnju toplovoda u Ćirikovcu su planirana 84 miliona dinara.

3 KOMENTARA

  1. Što se tiče ove slike na kojoj je rekonstruisan park, nadam se da je u pitanju šala. Jako loša šala

  2. Objasnite mi u cemu je stos i zasto ta opsesija naprednjaka sa fontanama?Ostavite nam park i to drvece na miru,nije nam potrebno jos betona i kicerajska fontana..

  3. Koliko vidim nema ulaganja u sport, zdravlje i kulturu. Pozarevcu nedostaje fudbalski teren sa vestackom travom. 33 kluba okupljaju oko 500 mladih plus skole fudbala sa isto toliko dece…

KOMENTARIŠI