Ovo je bio najhladniji januar u poslednje 52 godine!

Ovo je bio najhladniji januar u poslednje 52 godine!

Početak kalendarske godine ući će u istoriju merenja temperature.

Mesec iza nas prošao je sa čak 16 ledenih dana. Subjektivni osećaj sugrađana da ne pamte hladniji početak godine, ispostavio se kao istinit i potpuno opravdan!

Istorija to i potvrđuje, budući da je januar za nama, prema meteorološkim podacima, najhladniji još od 1964. godine. Rekordno niske temperature nisu oborene ovoga puta, ali s obzirom na drhtavicu koju su Beograđani osećali ispod slojeva odeće, početak 2017. zauzima počasno, drugo mesto.

Prvi je i dalje januar 1964. godine, kada je srednja temperatura u prestonici bila -5,5 stepeni Celzijusa. Sledi ovogodišnji sa prosečnom vrednošću -3,5, a treća pozicija rezervisana je za hladnu 1985. godinu, kada je mesečni temperaturni prosek bio -3,4 stepena.

“U poslednje tri decenije, ovako hladni zimski meseci su retki” – kažu iz prognostičarskog centra “Meteos”. – Poslednji talas slične hladnoće bio je 2012. godine, sa srednjom temperaturom od -3 i sa mnogo snega.

Prema podacima kojima barataju stručnjaci, najhladniji dan u ovoj godini bio je Božić. Tada je srednja temperatura dostigla -11,3 stepena. Ipak, 8. januar ući će u noviju istoriju sa najnižom minimalnom temperaturom od čak 15 stepeni ispod nule, i to u centru Beograda!

– Ovog januara zabeleženo je čak 16 ledenih dana, kada je živa u termometru bila ispod nule. Takođe, pod snežnim pokrivačem, koji nije bio veći od deset centimetara, bili smo 29 dana, ali je bilo malo padavina, svega 23 litra po kvadratnom metru – napominju iz istog izvora.

Inače, prognostičari kažu da je prosek padavina za poslednje tri decenije u januaru blizu 50 litara po kvadratu.

KOMENTARIŠI