Pacijentu iz Boževca uspešno urađena transplatacija bubrega na VMA

Pacijentu iz Boževca uspešno urađena transplatacija bubrega na VMA

Od početka godine u VMA je urađeno sedam transplatacija bubrega i jedna transplatacija jetre, što je dobar rezultat transplantacionog programa VMA u prvom kvartalu

U Vojnomedicinskoj akademiji uspešno je urađena još jedna, sedma po redu, transplatacija bubrega kod pacijenta N.M. (25) iz Boževca, Malo Crniće, saopšteno je iz ove medicinske ustanove.

Od početka godine u VMA je urađeno sedam transplatacija bubrega i jedna transplatacija jetre, što je dobar rezultat transplantacionog programa VMA u prvom kvartalu.

Nakon utvrđene moždane smrti i uz prethodno dobijenu saglasnost porodice donora do sada su urađene dve transplantacije bubrega i jetra, a ostalih pet transplantacija bubrega su bile žive srodne transplantacije.

Transplantacije bubrega, navodi se, tokom ove godine karakteriše učestalost srodnog davalaštva, a najčešći davaoci ovog parnog organa bile su majke svojoj deci, kao što je i sada slučaj.

Dvadesetpetogodišnji recipijent bubrega N.M. nalazio se na kućnoj dijalizi oko šest meseci, a zahvaljujući transplantaciji očekuje ga kvalitetniji način života.

Celokupan program transplantacije u VMA, koji uključuje zahtevne hirurške tehnike uspešno se realizuje bez ranih hirurških komplikacija.

Takođe, zahvaljujući modernoj indukcionoj imunosupresivnoj terapiji uz imunosupresivnu terapiju održavanja, nije bilo akutnog odbacivanja organa.

Akcenat u daljem praćenju transplantiranih pacijenata nastaviće se po principu multidisciplinarnog vođenja pacijenata u cilju dugotrajnog i kvalitetnog preživljavanja bolesnika i transplantiranih organa.

Tokom 2017. godine u Vojnomedicinskoj akademiji urađene su dve transplantacije jetre, 20 transplantacija bubrega (šest kadaveričnih i 14 od živih donora) i 60 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze (33 alogene i 27 autolognih).

Program zaveštanja organa pokrenut je u Vojnomedicinskoj akademiji 2002. godine, a godišnje preko 1000 građana potpiše donorsku karticu u VMA. Više informacija videti na: Program zaveštanja organa.

Šansa za novi organ

U Srbiji je prošle godine 70 pacijenata dobilo šansu za novi organ zahvaljujući 31 donoru, izjavila je načelnica Odeljenja za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije Emilija Nestorović.

“Prošle godine je urađeno sedam transplantacija srca, 14 transplantacija jetre i 48 bubrega. Godinu ranije imali smo samo 14 donora”, rekla je Emilija Nestorović u Jagodini na tribini o značaju transplantacije i doniranja organa.

Ove godine bilo je pet donora i dve transplantacije srca. Jedan donor može da spasi osam života. Doktorka Nestorović navela je da je cilj Srbije da postane punopravni član Eurotransplanta.

“Uslov je deset donora na milion stanovnika, a mi smo se prošle godine maksimalno približili tom broju sa 4,5 donora na milion stanovnika. Ranijih godina bilo je manje od jednog donora na milion stanovnika”, rekla je ona.

Na listi čekanja za transplantaciju organa trenutno je oko hiljadu pacijenata.

“Mi se već dugo godina borimo da dođemo na pravi put i objasnimo građanima šta znači doniranje organa. Najvažnija je informisanost pacijenata i stanovništva kako bi se razbile predrasude. Pokušavamo da na bazi pravih informacija svaki čovek donese pravu odluku”, rekla je Nestorović.

2 KOMENTARA

  1. Postovani,
    Ta tribina u Jagodini je organizovana od strane Vaseg sugrađanina Todic Mladena kome je pre 16 meseci izvrsena transplantacija jetre, cijem radu od strane lokalnih Pozarevackih medija treba dati vise prostora. Srdacno.

KOMENTARIŠI