Palata tvrđave Golubački grad obogaćena izložbom “MILENI U ČAST”

Palata tvrđave Golubački grad obogaćena izložbom “MILENI U ČAST”

Povodom manifestacije “DUNAVSKA LIRA”, u subotu 06. jula 2019. godine, u kompleksu Tvrđave Golubački grad, održan je kulturni program koji obuhvata izložbu likovnih i tradicionalnih ručnih radova sa koncertom.

Palata tvrđave Golubački grad obogaćena je izložbom u okviru projekta “MILENI U ČAST”, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, koju realizuju ULIS “M.P.Barili” Požarevac, Fondacija Milenin dom – Galerija M.P.Barili, Kolo srpskih sestara “Bosiljka Bosa Pavlović” Požarevac, ULSK “Spektar” Kostolac… Koncert je klasične, evergrin, džez i filmske muzike u izvođenju Marte Blagojević, sopran i Kamernog sastava orkestra “Gvardija”. Na svečanom otvaranju predstavnici učesnika zahvalili su svima koji su pomogli u realizaciji događaja, obratili se mnogobrojnoj publici kao i predstavnicima Saborne crkve na čelu sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom požarevačko-braničevskim, dekanom Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu g. Ignatijem.

Foto: ULIS MP BARILI

Ideja da se kroz zajedništvo umetničkih veština slikarstva, tradicionalnih ručnih radova i muzike obeleži 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, zaživela je projektom „MILENI U ČAST“. Učesnici programa nižu se kao biseri i povezani su mnogo jače nego što se na prvi pogled čini, ne samo bojom muzičkih i slikarskih tonova nego nitima tradicije, istorije.

Kao što je već napomenuto, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca, projekat realizuju:

– Nosilac projekta, Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac – osnovano kao Klub ljubitelja slikarstva 1951. godine u znak podsećanja na dan rođenja naše izuzetne, svetski poznate umetnice, a kasnije preraslo u udruženje koje besprekidno traje do današnjeg dana. Za ovaj projekat, članovi ULIS-a predstavljaju deo kvalitetnog stvaralaštva na slikarskim platnima inspirisanim životom, delom i uspehom Milene Pavlović Barili;

– Partner projekta, Fondacija Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli koja je otvorena 1962. godine po želji Milenine majke Danice, gde rodni dom širi vrata srpskom narodu i dobija svet(l)ost galerije. Dom poklonjen gradu Požrevcu, čuva veliki deo uspomena na neponovljivu Milenu, njen talenat, vrednoću i mladost. Fondacija Milenin dom u projektu učestvuje reprodukcijama Mileninih dela, koja izložbu čini veličanstvenom;

Foto: ULIS MP BARILI

– Gosti projekta, članovi Udruženja likovnih stvaralaca Kostolac „Spektar“, čiji naziv simbolično predstavlja širok spektar umetnosti, svojim maštovitim radovima upotpunjuju likovnost izložbe, takođe na već navedenu temu.

– Gosti projekta, predstavnici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac” Požarevac – Marta Blagojević, sopran, profesor solo pevanja, Ilija Rajković, profesor klavira, kompozitor i aranžer, Teodora Dimitrijević, profesor violine i solo pevanja umetnički rukovodilac Gradskog orkestra “Gvardija” iz Požarevca, muzičkim koncertom sa posebno izabranim melodijama, ispunili su atmosferu Palate kao i dušu publike. Muzika je uplovila kao sećanje na Mileninu svestranost, ljubav prema muzici koju joj usadila majka ali i otac, Bruno Barilli, italijanski kompozitor, muzički kritičar, pesnik, putopisac.

– Saradnici projekta, Kolo srpskih sestara “Bosiljka Bosa Pavlović” iz Požarevca koje je osnovano 1905. godine sa isključivo milosrdnim ciljem pomoći unesrećenim sunarodnicima. U današnje vreme, svojim aktivnostima i radovima predstavljaju tradiciju, čuvaju korene, humanost i identitet svoga roda. Povezanost u projektu stvorile su porodične veze i sećanje na Mileninu baku, Bosiljku Bosu Pavlović koja je bila prva i dugogodišnja predsednica Kola srpskih sestara u Požarevcu. Ova godina je i godina sećanja na nana Bosu, jer se navršava 90 godina od njene smrti (1929-2019), čime je ideja zajedništva u pomenutom projektu još i značajnija.

– Sva buđenja ljudskih čula, uma i duha stvorenih kreativnošću kroz umetnost, sa namerom da prenesu emocije i ideje, podsećaju na spoj i snagu kamenih delova koji čine celokupnu tvrđavu. Onu koja odoleva vremenu, nadograđuje se i zrači lepotom, kao što je tvrđava Golubački grad, spomenik kulture od izuzetnog značaja. U projektu nije samo saradnik nego i izuzetan domaćin koji profesionalizmom i iskrenim gostoprimstvom ostavlja prijatan osećaj i poziv za ponovni susret.

Postavka likovnih i tradicionalnih ručnih radova oplemenjivaće prostor Palate tvrđave Golubačkog grada do 06. avgusta 2019. godine, koliko je predviđeno trajanje izložbe.

KOMENTARIŠI