Parna lokomotiva „Kostolac” izložena u Parizu

Parna lokomotiva „Kostolac” izložena u Parizu

Proizvedeno ih je 420, ali su opstale samo dve - naša i još jedna koja se čuva u Saobraćajnom muzeju u Drezdenu

Parna lokomotiva „Kostolac“ iz Železničkog muzeja u Požegi, prevezena je specijalnim vozilom u Pariz, gde je izložena povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Prikazivanje srpske parnjače iniciralo je francusko udruženje ljubitelja železnice „Tak de Lak“.

Lokomotivu „Kostolac“, koja je municijom snabdevala srpske vojnike na Solunskom frontu, videće desetine svetskih lidera koji će prisustvovati obeležavanju stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, u Parizu.

Parnjača, iz Železničkog muzeja u Požegi, jedina je lokomotiva postavljena na izložbi oružja i ratne opreme pod kupolom Palate invalida gde se nalazi i Napoleonov grob.

Biljana Gordić iz „Železnice Srbije“.

Lokomotiva „Kostolac“ napravljena je davne 1916. godine u Filadelfiji.

Proizvedeno ih je 420, ali su opstale samo dve – naša i još jedna koja se čuva u Saobraćajnom muzeju u Drezdenu.

„Dvoglava aždaja“, kako je nazvana, jer ima dva kotla i ložišta, deo je Tehničke zbirke Železničkog muzeja u Beogradu i ima izuzetnu vrednost. Zbog tehničkih karakteristika, istorijske uloge i vrednosti, proglašena je kulturnim dobrom.

Posle izložbe ispred Palate invalida, parnjača će biti prebačena u Muzej parnih lokomotiva koji se nalazi u okolini Pariza. Tu će posetioci moći da je vide tokom cele 2019. godine. U skladu sa potpisanim ugovorom, nakon toga će biti vraćena u Srbiju.

KOMENTARIŠI